Tien dingen die je nu kan doen om de wereld te redden

Soms word je overspoeld door het slechte (klimaat)nieuws. Je hoeft er zelfs je tv niet voor aan te zetten, tel gewoon de veel te hete dagen en nachten en probeer je even te herinneren wanneer je regenput laatst vol was. Het lijkt allemaal zo groot en onoverkomelijk (en misschien is dat het wel), dat je er zelf als kleine mens niet veel meer aan lijkt te kunnen doen. Je kan natuurlijk wachten tot de technologie en de industrie alles gaan oplossen, maar als je zelf al enkele kleine stappen neemt en anderen aanspoort om hetzelfde te doen, dan komen we ook al ergens.

Ik geloof dat alle grote veranderingen bij kleine beginnen. Pakweg vijftien jaar geleden was vegetarisch eten iets voor een kleine groep die bijna als een sekte werd bekeken. Nu doen heel wat mensen het verschillende keren per week en begint het echt een verschil te maken. Een kleine groep baant de weg en ontdekt wat er werkbaar is, waardoor de grote groep hun gewoontes zonder veel moeite kan overnemen. Doet die grote groep dat perfect? Tuurlijk niet, maar beter met heel veel mensen iets min of meer goed doen dan met een handvol het tot in de puntjes doen. 

Daarom heb ik 10 tips voor jou waarmee je makkelijk impact kan hebben (bovenop grotere zaken als je huis isoleren, van energieleverancier veranderen en plantaardiger gaan eten), maar vooral 10 dingen die je vandaag al kan doen:

1. Laat je haar een dagje langer vet worden

Als je je haar iedere twee dagen wast, dan was je het ongeveer 180 keer per jaar. Laat je het een dagje langer vet worden (wat ik nu doe, sorry omgeving) dan wordt dat 120 keer per jaar. Dat is 60 lange douchebeurten minder en moet je wel op je waterrekening zien (ook nog goed voor de portemonnee dus), maar redt ons hopelijk ook van de grote droogte. Als het te erg is, verberg je je gewoon achter wat bloemen (zie onder).

2. Minimaliseer je kleerkast (tip: Stacey Dooley)

De kledingindustrie wordt vaak aangehaald om aan te tonen wat er allemaal mis is met onze moderniteit. Ik dacht lang dat dit vooral een discussie was over werkomstandigheden, tot ik deze documentaire van Stacey Dooley zag. Hele ecosystemen zijn ontregeld door de productie van kledij, die niet noodzakelijk goedkoop in de winkels ligt. Dit los je niet op door plots al je kleren eco en fair te gaan kopen. Hou gewoon even vast aan wat nu in je kleerkast ligt, koop pas iets nieuws (of tweedehands) als je echt weet wat je wil en probeer dan rekening te houden met mens en milieu. Als je winkelt bij Supergoods of Mieke zit je sowieso goed. Nog een gouden tip voor je kleerkastkuis lees je hier.

3. Zet een emmer in je douche

Nog een waterbesparende maatregel. Vang het water op dat je normaal over je voetjes laat stromen tot het warm genoeg is en gebruik dat om je planten buiten water te geven.

4. Gebruik een stuk zeep in plaats van douchegel

Hoe vaak koop je een nieuwe bus douchegel die na gebruik langzaam vergaat tot microplastics? Waarschijnlijk vaak. Gelukkig is er een mega makkelijke zero waste oplossing die je grootouders waarschijnlijk ook gebruiken: een stuk zeep. Echt waar. Leg het gewoon in een mooi zeepbakje in je douche en zorg dat je er niet over uitglijdt. Ook heel makkelijk op reis: het loopt nooit uit in je bagage.

5. Was je plastic zakjes uit

We zijn allemaal tegen plastic zakjes, maar soms kom je er gewoon mee thuis. Zaak is om ze dan zoveel mogelijk te gebruiken. Ik gebruik ze om mijn lunchdoos in te wikkelen zodat mijn rugzak niet te sauzig wordt. Als ze nat of vuil worden kan je ze gewoon binnenstebuiten keren, even afspoelen onder de kraan en drogen.

6. Verzamel je kurken en breng ze naar het recyclagepark

Wist je dat kurken volledig gerecycleerd kunnen worden en gebruikt als isolatie? Verzamel ze gewoon en breng ze naar het recyclagepark als je daar eens in de buurt moet zijn.

7. Abonneer je op een lokaal groentenpakket

Groenten en fruit die over de hele wereld gevlogen worden, misschien wel alleen om dan te verleppen in je groentela: daar moeten we vanaf. Je kan rekening houden met een seizoenskalender bij je boodschappen, maar nog makkelijker is een abonnement op een lokaal groentepakket. Dat beperkt het aantal kilometer dat je eten aflegt en is vaak ook iets duurzamer verpakt. Toen we nog in Gent woonden hadden we een abonnement bij de Wassende Maan, al komt er nu genoeg uit de tuin om met een flink voedseloverschot te zitten als we er een pakket bij nemen. Af en toe gewoon geen boodschappen doen, helpt natuurlijk ook om geen eten te verspillen. Lees hier meer over mijn dagen zonder boodschappen.

8. Pluk je eigen bloemen (en droog er al voor deze winter)

Voor een industrie die draait om schoonheid, zijn kweekbloemen vaak een bron van veel vervuiling. Sinds dit jaar koop ik geen snijbloemen meer, maar pluk ik alles in mijn eigen tuin en in het wild. Intussen droog ik ook al wat bloemen om ook deze winter iets op tafel te kunnen zetten.

9. Zet je eigen frisdrank

Suiker, plastic en kilometers aan transport: dat is een fles frisdrank kort samengevat. Full disclosure: ik heb er meestal ook een paar in huis. Maar bij bezoek of als ik mij even huiselijk voel, dan zet ik ook graag zelf iets van frisdrank. Als ik iedere week één fles zelf maak, in plaats van er te kopen, dan zijn dat toch weer 52 flessen die niet in de blauwe zak belanden, niet? Meestal maak ik ijsthee of zet ik kefir (binnenkort vast een blogpostje over). Enkele van mijn favoriete recepten vind je hier

10. Vertel het aan al je vrienden en familie

De wereld verander je niet alleen. Gelukkig kan je al je ideeën en goede gewoontes lekker gaan opdringen aan je vrienden en familie! Al maken ze maar kleine aanpassingen, elke stap die we in de goede richting zetten is er een gewonnen!

Heb jij nog tips of zaken die eenvoudig toe te passen en van groot belang kunnen zijn? Laat het weten in de comments!

2 thoughts on “Tien dingen die je nu kan doen om de wereld te redden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *