Kunst kijken in de Verbeke Foundation

Op weg naar ons boerderijweekend mid-augustus bleek plots dat we veel te vroeg op onze bestemming zouden zijn (de poetsvrouw werd er daar al nerveus van). Gelukkig bleek de Verbeke Foundation in Kemzeke pal op onze route van Gent naar Eindhoven te liggen en dus ideaal te zijn om er met de vriendinnen verrassende kunst te ontdekken en een croque monsieur binnen te smikkelen.

In de Verbeke Foundation vind je in oude loodsen moderne en hedendaagse kunst, verzameld door de Waaslandse transporteur Geert Verbeke. Hier en daar zie je ook nog een verdwaalde container, zoals die waarin de ingang zich verbergt. Bevreemdende werken vinden hun plaats in de omgeving en worden langzaam heroverd door de natuur.

Dat is meteen het mooiste: de kunstwerken worden echt overgegeven aan het buitenleven. Ze verweren en worden begroeid door groen. Omdat een groot deel van de collectie zich buiten bevindt, heb je niet dat museumgevoel waardoor je denkt stil te moeten zijn. Ook in de loodsen en serres heb je niet die bedrukte, wittemurensfeer. Daar vind je wel de meest ennerverende werken, zeker die met opgezette dieren en beestjes in eigen nat. Check dus zeker welke zalen je binnengaat als je kinderen mee hebt.  

Door binnen en buiten af te wisselen, was het perfect voor een regenachtige dag. Als je luncht, kan je alles even verwerken wat je gezien hebt en de tijd nemen om veel nieuwe dingen te zien. Een perfecte daguitstap dus.

De Verbeke Foundation is van donderdag tot en met zondag open van 11u tot 18u en heeft een heel mooi damestoilet. Ga zeker eens plassen. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *