Boeken winkelen in Londen: 3 topadresjes

Een vriendin vroeg me waarom ik eigenlijk zo enthousiast ben over Londen, omdat ik helemaal niet van drukke plekken hou en Londen best een grote stad is. Op een paar kleine paniekjes na op echt hectische plaatsen (ik kijk naar jou, Columbia Flower Market) viel dat met die drukte echt goed mee. Bovendien heeft Londen een heel goed medicijn tegen overprikkeling: boekenwinkels met alle beste Engelstalige romans op de markt.

Ik hou natuurlijk ook van Belgische boekenwinkels, maar daar vind je meestal maar een paar kasten met Angelsaksische titels (wat ook logisch is). In een Engelse boekenwinkel heb je een groter én diverser aanbod, met vaak ook verschillende versies van één roman. Je hebt de mooiste cover dus maar te kiezen. 

De truc is natuurlijk om niet meteen overweldigd te worden door het aanbod (al mag je het even over je heen laten spoelen). Wat ik meestal doe, is meteen het aanbod op alle tafeltjes gaan bekijken. Soms zijn dat gewoon verzamelingen van de boeken die het meest verkocht worden, maar vaak worden die ook rond originele thema’s samengesteld. Pluspunt: zo zie je ook meteen de mooiste covers. 

Als mijn lief in een goede bui is, dan ga ik ook alle rijen met fictie alfabetisch af, trek ik de romans die me interesseren een beetje naar voor en maak ik pas mijn selectie nadat ik de laatste auteur met een Z (altijd Zweig) heb gezien. Hou zeker ook je ‘want to read’-lijst op Goodreads bij de hand. Misschien vind je wel de perfecte versie van een boek dat je al lang wil lezen. Zo heb ik eindelijk iets van Iris Murdoch gekocht én een heel mooie uitgave van The Bell Jar van Sylvia Plath.

Een Waterstones bezoeken is natuurlijk altijd de moeite, maar daarbovenop deden we nog drie heel mooie boekenwinkels aan (en een extraatje als je doorscrollt naar het einde).

Hatchard’s

187 Piccadilly, London, W1J 9LE

Op onze eerste Londen-dag waren we op weg naar het Victoria and Albert Museum toen ik plots aan de overkant enkele etalages zag vol boeken. Eén raam werd helemaal ingenomen door een display van The Testaments van Margaret Atwood dat de week ervoor verschenen was. De boekenwinkel zelf – Hatchard’s–  zag er uit als in een oude roman: verschillende kamers verspreid over meerdere verdiepingen, tapis plein en houten lambriseringen. En heel veel boeken, maar dat spreekt voor zich. Er lagen heel wat gesigneerde exemplaren en zelfs een muur met first editions, maar even goed een ruim aanbod aan klassieke en hedendaagse titels voor prijzen waar we bij Nederlandse literatuur graag van dromen. Bij het afrekenen werden mijn boeken liefdevol in een stevige papieren zak gestopt waarop stond dat de winkel hofleverancier is van de Queen of England. Hoe cool!

Ik kocht er: 

 • The Sea, the Sea van Iris Murdoch
 • The Third Man van Graham Greene
 • The Waste Land van T.S. Eliot
 • Selected Poems van Emily Dickinson

Pages Chesire St

5 Cheshire Street, London, E2 6ED

Pages in Chesire Street is helemaal anders dan Hatchard’s: deze kleine, gezellige maar moderne winkel (geen tapijt en geen lambrisering) verkoopt enkel boeken geschreven door vrouwelijke en trans auteurs. Er werkt één vrouw die super enthousiast is over al haar boeken waardoor je alles wil kopen (goede verkooptruc van haar) én er is een schattige roze zetel waar je lief kan wachten tot je uitgewinkeld bent. Chesire Street is een zijstraat van Bricklane en ideaal om dus op zondag te bezoeken. 

Jasper denkt er precies het zijne van, maar heeft wel flink op mij gewacht én enkele foto’s genomen

Ik kocht er:

 • The Bell Jar van Sylvia Plath
 • Tokyo Ueno Station van Yu Miri
 • Selected Poems van Sylvia Plath

Daunt Books

83 Marylebone High Street, London, W1U 4QW

Op onze laatste dag in Londen was ik al een Waterstones in Camden binnengestapt voor de totaalervaring van boeken kopen in Londen. De Waterstones was iets shabbier dan gewoonlijk en de verkoper kon de boeken zeker niet even netjes in een zak steken als in Hatchard’s, maar het aanbod was best oké. Komen we enkele uren later niet op een super mooie boekenwinkel die ik al had zien passeren bij Marcella op Instagram? Daunt Books ziet er van de buitenkant al classy uit, maar eens je binnen bent, zie je pas echt hoe prachtig de winkel is. Ze hebben een heel ruim aanbod, onder andere ook van reisboeken, dat over verschillende verdiepingen verspreid is. 

Ik kocht er:

 • Wilding van Isabella Tree
 • The English Patient van Michael Ondaatje

In de Waterstones kocht ik:

 • The Testaments van Margaret Atwood
 • The Rotter’s Club van Jonathan Coe
 • A Tale for the Time Being van Ruth Ozeki
 • Winter van Ali Smith
Zo heb ik dus een pak boeken afgerekend, met de glimlach!

Extra: Tate Modern (gift shop)

Oké, dit is geen boekenwinkel, maar de giftshop op de benedenverdieping van Tate Modern heeft ook echt een ruim aanbod in verschillende thema’s. Ze hebben mooie kinderboeken en kunstboeken, maar ook posters en postkaarten. 

Ik kocht er:

 • Conscious creativity van Philippa Stanton

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *