Moestuindagboek: een zoete oogst en verre plannen

Ik voel het al sinds midden augustus, maar jij nu vast ook: er is herfst in het land. De eerste bomen kleuren al, onze druivelaar – die altijd wat voor is op de wereld – verliest zijn bladeren, ik zocht gisteren mijn muts om naar het station te fietsen al en er zijn heel veel appels. Gelukkig vind ik dat als herfstmeisje fantastisch. Zet de liters thee en kaneelkoeken maar klaar!

Het is al even geleden dat ik je een blik gunde in onze tuin en toen was ik niet zo gelukkig met hoe het mij dit jaar is vergaan als moestuinier. Ik heb er intussen vrede mee dat het een combo is van te weinig tijd aan mijn kant en een arme grond aan tuinkant. Dat betekent ook dat ik al vol plannen zit om voor mijn arme grond te zorgen deze winter. Eén van mijn ideeën is om op de kippen op stukken van de grond los te laten. Dan kunnen ze alles eens goed omwoelen en overal heel veel kippenkaka doen (gardener’s gold, naar het schijnt).

De kipjes doen zeker al op alle andere vlakken erg hun best om flinke kippen te zijn. Ze leggen eieren met hopen, ik mag ze nog altijd aaien en ze hebben nog niet gepikt in de nieuwste bewoner van onze tuin: Peloeze. Ja, de kat gaat mee op bezoek bij de kippen en hij vindt dat fantastisch want ze delen een hobby: wroeten. Gelukkig heeft Peloeze intussen geleerd dat graven met poten moet gedaan worden en niet met snoeten, want de eerste weken was hij soms vuil van zijn oren tot zijn staart. 

In augustus lieten we de appels van onze vroege boom al persen wat resulteerde in 40 liter (!) appelsap. Nu twijfel ik nog of ik ook een afspraak ga maken voor de andere appels en de peren, want ik denk dat er misschien geen even grote oogst gaat zijn en dan rijd ik voor niets helemaal tot in Lovendegem. Ik laat het nog even bezinken en maak dan sowieso een afspraak. Voor het zover is, kan ik nog wat van mijn favoriete confituur maken: de appeltijmconfituur. Deze is een echte hit onder de vriendinnen, dus kan het zeker geen kwaad om een voorraadje aan te leggen voor ik richting fruitpers trek. Het recept (of wat daarvoor moet doorgaan) vind je hier. Met de laatste druiven uit onze veranda zal ik ook nog wat gelei moeten maken en misschien wat siroop voor limonades. Iemand daar ervaring mee?

In augustus had ik nog het plan om het beste te maken van het najaar door snel nog te zaaien. Dat is gelukt bij de courgettes, al hoop ik dat het nog eventjes warm blijft zodat ze kunnen groeien. Bij de spinazie en pluksla hebben rupsjes en de droogte mij weer genekt dus laat ik alles nu wat zijn beloop gaan. Momenteel is het toch even te druk om veel in de tuin te werken (al zou ik er zeker deugd van hebben). 

In plaats daarvan maak ik al wat plannen voor de winter en moestuinjaar 2020. Ik heb al zaad geoogst van goudsbloemen, erwtjes, juffertjes in ‘t groen, reukerwten, stokrozen en ik zie dat de cosmos ook klaar is om geoogst te worden. Ik heb ook al een paar bloembollen uitgegraven om te vermeerderen. Het wordt weer een goed bloemenjaar volgend jaar! Ik ga nog de grote aalbessenstruik verplaatsen om een stukje van mijn arme grond vol te zetten met kleinfruit. Deze maand bestel ik ook nog struiken om aan de rand van mijn moestuin te zetten zodat vogels er hun nestjes kunnen bouwen.

Nu de herfst echt begonnen is, is de prachtige herfsttijlloos gekomen en gegaan. Vier dagen naar Londen waren genoeg voor de perenboom om al in herfstmodus te gaan en geel te kleuren. Dat neem ik hem natuurlijk niet kwalijk. Ik geniet van het seizoen en ben benieuwd of er de komende maand nog genoeg gaat gebeuren voor een moestuinupdate of of ik al in overwintermodus mag gaan hiermee. Tijd zal het uitwijzen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *