7 manieren waarop ik inspiratie zoek

Soms lijk je van de ideeën te barsten en andere dagen ben je gewoon ongeïnspireerd en futloos, heb je nergens zin in en weet je niet hoe je dat vuurtje weer brandende krijgt. Geloof mij, iedereen heeft er wel eens last van. Misschien heb je er het meeste aan om je dan gewoon in je zetel te gooien en even absoluut onproductief te zijn. Maar wil je wel aan de slag, maar heb je geen idee hoe je die creatieve energie weer opwekt? Ik heb zeven strategieën voor je. 

Ga naar buiten

Doe je regenjas en je laarzen aan, of misschien wel je zonnebril en wat zonnecrème. Buitenlucht en beweging zijn goed voor je en je weet nooit wat je op je pad vindt. Of je nu even met je handen in de tuin gaat wroeten of een fikse wandeling maakt. Let op alle texturen die je rond je ziet, raap misschien wat kleurrijk afval en luister naar alles rond je. Misschien zie je ergens een tuin die je een leuk idee geeft, iemand met een mooie sjaal die je doet glimlachen of krijg je geen inspiratie, maar ben je wel lekker even buiten geweest.

Spreek af met je inspiratiefontein

Hopelijk heb jij er ook één, zo’n vriend of vriendin waar je mee afspreekt, babbelt tot je koffie koud wordt en waar je vol energie en ideeën van terug komt. Bel ze eens op, spreek af voor taart of zet samen een projectje op. De energie die jullie samen opwekken, neem je sowieso mee naar huis en je teert er nog dagen op. Heb je zelf zo’n goede dag dat je bubbelt met inspiratie? Deel die dan ook: stuur een kaartje of een gedicht naar iemand die wel wat warmte kan gebruiken. Wees een fonteintje!

Kijk in een boek

Dat lees je goed: kijk in een boek in plaats van er een te lezen. Of het nu een kookboek is, een breiboek, een prentenboek, een naslagwerk voor je tuin of de bijlage van je weekendkrant. Blader gewoon even en laat je blik dwalen tot hij gevangen wordt door iets dat je aanspreekt. Misschien is het tekening, een verrassend recept of een breipatroon. Misschien is de veranda die jij al weken op Pinterest zocht en die jou nu gevonden heeft in de plaats. Voel je die kriebel in je buik al?

Zet een podcast op

Inspiratiefonteinen hoef je niet persoonlijk te kennen. Er zijn sympathieke medemensen genoeg die hun laaiende hersenspinsels gewoon opnemen en online publiceren. Ikzelf word altijd geïnspireerd door Elise Joy en Kayte Ferris. Binnenkort komt er zelfs een podcast aan van A Beautiful Mess – één van mijn all time favourite blogs. Of schuif eens aan bij onze Bende van het Boek. Het is er altijd gezellig en hopelijk inspireren we je op z’n minst voor je volgende leesboek. 

Scroll Pinterest uit

Bij wijze van spreken natuurlijk. Duik eens diep in de foto’s en illustraties die het algoritme je biedt. Maak wat nieuwe mapjes aan, grabbel in de ton van een verse niche en pin een overdaad aan projecten die je misschien nooit gaat uitvoeren. Het internet kan soms de plaats zijn waar creativiteit en motivatie heen gaan om te sterven, maar het geheim van een inspirerende feed – zowel op Pinterest als Instagram – is om die accounts te volgen die je inspireren. Niet diegene die je doen twijfelen aan jezelf of al je talenten. Mij kan je volgen op Instagram en Pinterest en ik hoop dat ik je alleen al de beste feels geef.

Zoek het elders

Zit je diep in je slump en geraak je er met huis-, tuin- en keukenmiddelen niet uit? Trek je stoute schoenen aan en verlaat je stad. Trein eens een paar haltes verder, boek een reisje of ga in dat ene park waar je nog nooit geweest bent maar wel al even naartoe wil gaan. In Vlaanderen ben je nooit ver van een grens, dus doe gewoon eens een dagje buitenland (mijn tips voor Rijsel vind je hier). Andere musea, een nieuwe koffiebar of een exotische tongval op het openbaar vervoer: je zult je herboren voelen.

Maak tijd

Ik was de belangrijkste manier om je te laten inspireren al helemaal vergeten, maar die is: tijd. Met een drukke agenda en een moe hoofd, heb ik me nog maar zelden creatief en geïnspireerd gevoeld. Vaak moet je eerst even wat gas terugnemen (denk aan die zetel en dat dekentje) voor je de energie voelt om te gaan maken – of dat nu met je handen of je hoofd is. Dus maak die agenda leeg en gooi je to do-lijst bij het oud papier. Je eerste vrije avond zal je misschien nog geen laaiend vuur van creativiteit zijn, maar het komt. Met rust en een beetje vertrouwen en de tips onder mijn Instagram-post hierboven.

One thought on “7 manieren waarop ik inspiratie zoek

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *