Kunst kijken bij de buren

Gek hoe je soms denkt dat je ver moet gaan om indrukwekkende dingen te zien: musea aan de andere kant van de wereld om eeuwenoude ambachten te zien. Of op zijn minst naar een (hoofd)stad trekken om Grote Kunst te zien. Het leukste aan in West-Vlaanderen wonen is voor mij ontdekken dat alles hier dichtbij is (en ja, ook dat iedereen elkaar kent). Zo hebben we in mijn allerfavorietste provincie iets als Buren bij Kunstenaars. Daarbij ga je op bezoek in het atelier van mensen die met de mooiste beeldende kunst bezig zijn. 

Een super leuk initiatief, vooral omdat je al je vragen kan stellen aan de kunstenaar zelf en vaak ook iets handgemaakts kan kopen. Ik ben zeker dat het voor veel mensen een zoektocht naar een nieuwe hobby of een nieuwe uitzet is. Maar dan krijg je meteen ook een realistisch beeld van wat het ambacht inhoudt. 

Ik mocht zelf een beetje meedoen in het atelier van Birger Luyckx (altijd leuk, zo’n kunstenaar in de familie). Terwijl hij mensen inwijdde in de wondere wereld van steenkappen, puntpassers en silicone mallen, zat ik op de achtergrond aan te kleien aan de draaischijf. Het was al eventjes geleden en het ging een beetje stroef, maar ik heb uiteindelijk toch een paar dingen in één stuk van de schijf gekregen. 

Op zaterdagvoormiddag ging ik op bezoek bij Sophie Vanwijnsberghe, die een klein weefatelier heeft in Kortrijk. Sophie heeft er echt iets gezelligs van gemaakt en ik zou eigenlijk zo in haar atelier intrekken. Ook omdat ik gefascineerd ben door haar weefgetouwen: 1) die dingen zijn écht groot en ingewikkeld en 2) het weven zelf heeft iets hypnotisch. Ik denk dat als ik er ooit aan zou beginnen, ik gewoon niet meer zou kunnen stoppen. 

Helaas maar twee bezoekjes dit weekend (er moesten ook podcasts opgenomen en katten geknuffeld worden) maar had ik meer tijd, dan was ik graag ook nog langs geweest bij Sara Delesie die keramiek maakt en bij de Maakkamer van Fleur Sintobin. Voor volgend jaar zal het niet zijn (dan neemt Buren bij Kunstenaars blijkbaar een sabbatjaar), maar in 2021 breiden ze blijkbaar uit naar heel Vlaanderen. Dan kan iedereen dat West-Vlaamse gevoel eens ervaren ♥️

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *