Welke series moet je nog kijken op Netflix?

Of het nu putje winter is of een zware hittegolf: je vindt altijd wel een reden om even op adem te komen voor je televisie. Dat doe ik toch. En wat is er dan beter dan een goede serie die je enkele afleveringen meesleept, je vanalles bijleert of waarbij je je wenkbrauwen nog eens flink kan fronsen? Je vindt hieronder mijn 26 kijktips op Netflix: van detectiveserie tot docureeks met wat historisch drama ertussen. 

Inspirerende docu’s en reportages

Abstract. The Art of Design

Van die ongeïnspireerde dagen, of van die dagen dat je geloof in de wereld, in vooruitgang of in originaliteit een dieptepunt bereikt heeft: deze reeks is gemaakt voor die dagen. Gewoon al door naar de – steeds veranderende – intro te kijken, voel ik mij opleven. In Abstract. The Art of Design volg je iedere aflevering een andere kunstenaar, wetenschapper of ontwerper in zijn proces, verwezenlijkingen en vooral in de rol die design kan spelen in iemands leven. Ik heb vooral genoten van de afleveringen met Olafur Eliasson, Christoph Niemann en Cas Holman.

Er staan nu 2 seizoenen op Netflix.

The Mind, Explained

Benieuwd van waar je dromen komen? Of hoe ‘anxiety’ voelt? In The Mind, Explained doet Emma Stone het voor jou uit de doeken, in 20 heerlijk heldere minuten. Door interviews met experts en ervaringsdeskundigen, graphics en mooi archiefbeeld, leer je hoe complex de binnenkant van je hoofd eigenlijk is.

Er staat (helaas) nog maar 1 seizoen op Netflix.

Big Dreams. Small Spaces

Gewoon even je verstand op nul en jezelf verliezen in de (tuin)dromen van een ander? Dan zit je goed bij Monty Don. Deze Britse tuingod laat de dromen van kleingrondbezitters uitkomen, door hen met raad en daad bij te staan bij de make-over van hun lapje grond. Van Engelse cottagtuin tot moderne gravé met rotsplanten, het passeert allemaal de revue en Monty geeft er eerlijk zijn mening over. Dat doe jij vast ook vanuit je luie zetel.

Er staan nu 3 seizoenen op Netflix.

Detectives voor onder een dekentje

Broadchurch

Ah, Broadchurch. Voor een zomervakantie zullen ze je er misschien niet snel zien (als het weer eens goed zit, dan wordt er wel een moord gepleegd), maar voor goeie televisie is het wel hét Engelse dorp bij uitstek. David Tennant en Olivia Colman onderzoeken in seizoen 1 de verdwijning en dood van het zoontje van Jodie Whittaker net voor het zomerseizoen begint in hun toeristenstadje. Broadchurch heeft topacteurs, diep doorvoelde verhaallijen en ja, het is Engeland, dus ik ben er sowieso voor gewonnen.

Er staan nu 3 seizoenen op Netflix.

Bodyguard

Nog een Britse serie, want detectives zitten daar blijkbaar in het grondwater. Dit is geen klassieke whodunnit. Richard Madden speelt een veteraan die een aanslag op de trein verijdelt en in ruil daarvoor de Minister van Binnenlandse Zaken mag beschermen. Die minister heeft haar eigen willetje en Madden ontdekt dat niet iedereen even zuiver op de graat is. Intrige, actie en op tijd een plottwist.

De miniserie telt 6 afleveringen op Netflix.

The Alienist

19-eeuws New York, een getormenteerde psychiater op zoek naar een seriemoordenaar en een jonge vrouw die haar eigen plek zoekt in de wereld: het klinkt vast als iets dat je ooit al gezien hebt. Voor de radicale vernieuwing van het genre moet je dan ook niet naar The Alienist kijken. In 10 afleveringen gaat alienist (vergelijk het met een psychiater) Laslo Kreisler op zoek naar een moordenaar die het voor jongens heeft die verkleed zijn als meisjes. Hij wordt daarbij geholpen door een eenzame journalist en een jonge politieagente, gespeeld door Dakota Fanning.

We komen terecht in de onderbuik van de stad, maar even vaak dineren we met lange rokken onder schitterende kandelaars. Voor elk wat wils dus, behalve voor gevoelige zielen of mensen die snel verveeld raken bij langdradige verhaallijnen. Gelukkig ben ik geen van beide.

Er staat nu 1 seizoen op Netflix.

Marcella

Ja, we zitten opnieuw met een serie over een moordenaar: dit keer een serie … moordenaar! Goed geraden! Marcella, een rechercheur met een hoek af, wiens huwelijk net naar de vaantjes is, wordt opgezocht met enkele vragen in verband met een oude zaak. Zij ruikt een lead en voor je het weet is ze weer de baan op als voltijds detective. Als blijkt dat de minnares van haar echtgenoot er bij betrokken is, slaan de stoppen ook bij Marcella door. Soms is ze gewoon gek, maar even vaak zou je haar liefst vijf frank geven. 

Hoofdrolspeelster Anna Friel kennen we ook als Chuck uit Pushing Daisies en daarom alleen al kan ze voor mij niets verkeerd doen. Seizoen 2 staat intussen ook op Netflix, maar dat heb ik nog niet gezien. Laat iets weten als jij het al bekeken hebt!

Er staan nu 2 seizoenen op Netflix.

The Bletchley Circle

In de categorie ‘Detectives met dekentjes’ barst het van de Britse series. In The Bletchley Circle lossen vier vrouwen, die elkaar tijdens WW II leerden kennen toen ze samen Duitse codes kraakten, moorden op. Ze zijn elk op hun eigen manier geniaal, maar ook elk op hun eigen manier beperkt in hun mogelijkheden, want ja, de serie speelt zich af in de jaren 50. Ik heb het eerste seizoen van drie afleveringen uit en heb nog vier afleveringen te goed. Intussen verscheen ook een Amerikaanse remake van de serie.

Er staan nu 2 miniseries op Netflix en The Bletchley Circle, San Francisco.

Fargo

De serie Fargo is een afgeleide van de donkerkomische film Fargo en speelt zich ongeveer in dezelfde streek af: het absolute noorden van de Verenigde Staten. Ik heb het eerste seizoen gekeken terwijl het buiten dikke vlokken sneeuwde en er is geen betere setting voor. Martin Freeman (Dr Watson uit Sherlock) speelt het nogal sullige hoofdpersonage dat eerst tegen wil en dank bij allerlei duistere zaakjes betrokken raakt, maar zich steeds zelfverzekerder voelt bij de gang van zaken. Hilarisch en vaak een beetje vreemd. Seizoen 2 en 3 staan nog op mijn lijstje. 

Er staan nu 3 seizoenen op Netflix.

The Bridge

Dat Scandinavische crimi de laatste jaren zo’n hoge vlucht genomen heeft, is deels te danken aan The Bridge. In 3 seizoenen volgen we Saga Norèn en haar respectieve partners die vreemde moorden en misdaden oplossen die steeds met elkaar te maken hebben. Wat de serie vooral zo sterk maakt, is de donkere blik die het op de maatschappij en steeds meer ook op het personage van SAga werpt. Niet kijken als je strijkt, tenzij je het Scandinavisch machtig bent.

Er staan nu 3 seizoenen op Netflix.

Grappig, maar niet idioot

Sex Education

Een serie over tieners en seks: het heeft alles om mij tegen te staan. Toch heb ik zo genoten van deze Sex Education. Het is niet alleen grappig, maar ook heel eerlijk. Meer nog dan een serie over seks, is het een serie over opgroeien en de pijn die daarmee gepaard kan gaan. Het gaat over vriendschappen, over ouders en over erbij horen. De serie is bovendien mooi gemaakt en goed geacteerd. Ik kijk al uit naar het tweede seizoen!

Er staat nu 1 seizoen op Netflix. 

https://www.youtube.com/watch?v=2uYBvn2ekik

The End of the F*cking World

Deze serie was meteen een hype bij het verschijnen ervan, maar ik post het hier toch nog eens, want ik vond het super leuk om naar te kijken én misschien woon jij wel echt onder een steen (kan best gezellig zijn). Maar de serie dus: what’s not to love. Er zijn intussen twee seizoenen, al kijk je die makkelijk in één dag uit. Beide seizoenen tellen namelijk acht afleveringen van slechts 20 minuten waarin twee tieners al jouw twijfels over het leven uitspreken. Neem daarbij dat ieder beeld een klein kunstwerkje is, de muziek perfect gekozen en de humor zo donker dat het pijn doet: topper.

Er staan nu 2 seizoenen op Netflix.

Historisch, dramatisch en alles ertussenin

Godless

Westerns zijn een wereld waarin ik mij normaal niet begeef. Als Mary uit Downton Abbey – Michelle Dockery – zich er echter aan waagt, dan ben ik mee. In Godless speelt ze de zonderlinge Alice Fletcher, die als weduwe van een native American en moeder van zijn kind buiten de gemeenschap van het dorp La Belle staat. En dat dorp is best al zonderling op zich. In een grote mijnramp zijn haast alle mannen gestorven waardoor de vrouwen er vrij spel hebben. Tot een roversbende het op hen gemunt heeft, geleid door de immer geniale Jeff Daniels. Glansrol voor Merrit Wever.

De miniserie bestaat uit 7 afleveringen op Netflix.

Poldark

Wil je de wereld even vergeten en jezelf onderdompelen in alles wat historisch dramatisch is: dan is Poldark je ding. Ross Poldark is de dramatische held van dienst en keert in de eerste aflevering terug uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog naar zijn thuis in Cornwall. Fijn thuiskomen, want hij ontdekt meteen dat zijn jeugdliefde Elizabeth verloofd is met zijn neef (in haar verdediging, ze dacht dat hij dood was) en dat zijn huis op instorten staat. Goed moment om zijn leven vanaf de grond weer op te bouwen, in een door misère doordrenkt Cornwall. Hij richt zich al snel tot zijn keukenmeid Demelza om de leegte in zijn leven op te vullen, trouwt uiteindelijk met haar en dat is turbulent genoeg om zeker vijf seizoenen mee te vullen. 

Het vijfde seizoen staat sinds kort op Netflix, maar daar ben ik nog niet aan toe gekomen.

Outlander

Outlander historisch noemen is misschien een brug te ver, al speelt het zich af in het verleden. In twee verledens zelfs: de 18e eeuw én het midden van de 20e eeuw. Je raadt het goed: we hebben met tijdreizen te maken. Claire wordt gescheiden van haar echtgenoot Frank – net nu ze elkaar wat aan het terugvinden zijn na de gruwelen van WW II – als ze in een stenencirkel stap en terug gekatapulteerd wordt naar het Schotland van 1743. Turbulente tijden en Claire is al snel meer bezig met overleven dan met heimwee. Ze vindt ook heel wat afleiding bij de rosse (cliché) Jamie. Niet bang zijn: tijdreizen is zo wel wat het enige fantasy-element in deze verder vooral romantische reeks.

Er staan nu 3 seizoenen op Netflx (waarvan ik er nog ééntje moet zien).

The Crown

Aan The Crown moet ik je vast niet voorstellen: deze prestigereeks over het Engelse koningshuis en vooral diens decennialange hoofd, Queen Elisabeth, is één van de paradepaardjes van Netflix.  In de eerste twee seizoenen maken Claire Foy en Matt Smith het mooie weer en vanaf seizoen 3 neemt de goddelijke Olivia Colman over. The Crown is geen reeks van vuurwerk en drama, maar net van ingehouden emotie, ambachtelijk beeld en meesterlijk acteurs.

Er staan nu 3 seizoenen op Netflix (waarvan ik er nog ééntje moet zien).

Peaky Blinders

Cillian Murphy, een geniale soundtrack en Engeland in de vroege jaren 20: ik heb eigenlijk echt niet veel meer nodig. De Peaky Blinders zijn een Ierse maffiabende in Birmingham net na de Eerste Wereldoorlog, die geleid wordt door de (soms getormenteerde, want ja) Thomas Shelby. Die laatste is erop uit om met zijn familie op te klimmen en gaat daarvoor wel eens over lijken. De serie is heel mooi gemaakt, de personages nemen je helemaal in (<3 Polly) en ja, die muziek hé. 

Er staan nu 5 seizoenen op Netflix (waarvan ik er nog 2 moet zien)

Alias Grace

Alias Grace is een miniserie van Netflix, naar een roman van Margaret Atwoord (<3). In de serie vertelt dienstmeid Grace Marks haar levensverhaal – van jonge migrante tot veroordeelde moordenares – aan een knappe dokter, die moet uitmaken of ze werkelijk schuldig is aan moord of niet. Die vraag blijft tot op het eind onbeantwoord en als kijker voel je je constant misleid. Grace kruipt iedere keer een beetje meer onder je vel.

Van de miniserie staan 6 afleveringen op Netflix.

Raar, scifi of superhelden

A Series of Unfortunate Events

Een serie voor kinderen die je bij tijden toch echt intriest kan maken, maar tegelijk te grappig is om niet verder te kijken? Ja, deze. Drie seizoenen lang volg je het verhaal van de drie Baudelaire-wezen die al het ongeluk van de wereld tegenkomen in hun zoektocht naar hun ouders, of toch op zijn minst naar de waarheid achter de brand die hun ouderlijk huis in de as legde. Het is geen spoiler als ik je al vertel dat iedere opflakkering van hoop meteen de kop wordt ingedrukt, dat is gewoon de vertelstructuur. Soms word je er wat moedeloos van, maar drie geweldige kindacteurs en fantastische decors en kostuums sleuren je er wel door.

Er staan 3 seizoenen op Netflix.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Uitleggen waar Dirk Gently’s Holistic Detective Agency over gaat is al een werk op zich, maar kijk, ik probeer het toch: Dirk Gently is een Britse detective aan het werk in de VS. Hij is geen gewone detective maar een holistische. Dat betekent dat hij gewoon alles op zich af laat komen en zo ‘zaken’ oplost. Na een bizarre ontmoeting in aflevering 1, wordt Todd – gespeeld door Elijah Wood – flink tegen zijn zin zijn assistent en samen onderzoeken ze de vreemde moord op Patrick Spring en de ontvoering van zijn dochter Lydia, van wie ze al snel vermoeden dat ze in een hond veranderd is. Ja, echt. Het is bizar, hilarisch maar vaak ook pijnlijk echt in zijn menselijkheid. Seizoen 2 is zo mogelijk nog vreemder dan seizoen 1 en je weet nooit wat er gaat gebeuren. Dat is het leukste aan heel de serie.

Er staan 2 seizoenen op Netflix.

Stranger Things

Stranger Things is in de markt gezet als horror en toch stond ik iedere avond te springen om een nieuwe aflevering te zien. Dat is vooral te danken aan de eighties-kitsch die rond de serie hangt en de fantastische Winona Ryder. De serie draait rond vier vrienden Will, Mike, Lucas en Dustin die hun dagen vullen met alles nerdy, tot Will verdwijnt. Geen alledaagse verdwijning, aangezien je als kijker al snel ontdekt dat hij in The Upside Down terecht is gekomen. Ongeveer tegelijk komt Eleven in hun leven, een jong meisje dat ontsnapt is uit een laboratorium met psychokinetische krachten en een hoek af. De muziek en de kleren zijn geniaal en de horror is tegelijk eng en hilarisch. Kijken, maar misschien best niet alleen.

Er staan 3 seizoenen op Netflix.

The Umbrella Academy

Op 1 oktober 1989 zetten 43 vrouwen wereldwijd een kind op de wereld, terwijl geen van hen tot op dat moment zwanger was. Een excentrieke miljardair weet er zeven van te adopteren en voedt hen op tot superheldenteam. Of probeert dat toch. Fast forward naar het heden en de dysfunctionele familie is uiteen gevallen en komt opnieuw samen als hun vader sterft. Hun lang verdwenen broer verschijnt – in de vorm van zijn dertienjarige zelf – en waarschuwt dat de apocalyps eraan komt en dat hij gezien heeft hoe die zijn broers en zussen fataal wordt. Een strijd tegen de tijd om de wereld te redden en vooral elkaar niet voortijds naar de verdoemenis te helpen. Mét de schitterende Ellen Page en een pratende chimpansee.

Er staat één seizoen op Netflix.

The Witcher

Fantasy of science fiction zijn enkele van de beste vormen van escapisme, aangezien de verhaallijnen meestal in de verste verte niets met het dagelijks leven te maken hebben. Toen The Witcher op Netflix verscheen, zat ik dus meteen voor het scherm. En ik bleef daar acht afleveringen plakken. Ziet het er altijd goed uit? Nee. Is iedere plotwending logisch? Tuurlijk niet. Maar was ik geëntertaind? Zeker wel! Voor de liefhebbers van het genre is dit zeker een leuke uitstap. In deze wereld van tovenaars, elfen, gouden draken en wrede prinsessen ontsnap je niet aan romantiek en alcoholmisbruik.

Er staat nu één seizoen op Netflix.

Riverdale

Riverdale is een tienerserie die het midden houdt tussen Twin Peaks en Gossip Girl en is de perfecte guilty pleasure. De serie is even onvoorspelbaar als een Dirk Gently, maar dat is hier vooral te wijten aan een kromme interne logica. Maar eigenlijk maakt dat iet uit. Dat het er vingerdik op ligt, is net een geruststelling. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. De verhaallijn vraag je? Die verandert iedere paar afleveringen, maar je volgt enkele tieners in het stadje Riverdale nadat de broer van één van hen dood teruggevonden wordt. Er is spanning, er is romance, er zijn bendes en er is natuurlijk veel drama.

Er staan 4 seizoenen op Netflix. 

Gotham

Nog een superheldenreeks, hoewel het in Gotham vooral over de schurken van de befaamde stad gaat. We volgen politieagent James Gordon en de jonge Bruce Wayne terwijl ze het opnemen tegen bekende en minder bekende slechteriken. Naarmate de seizoenen vorderen, zakt de kwaliteit helaas stelselmatig, maar de eerste twee seizoenen heb ik wel gesmaakt.

Er staan 4 seizoenen op Netflix. 

Gilmore Girls

Gilmore girls is a way of life. De serie volgt een moeder en een dochter die samen in het schattigste dorp in Amerika wonen. Lorelai, de moeder, is knap en grappig maar weet niet goed wat (wie) ze wil in het leven. Rory, de dochter, is super intelligent en een beetje van een boekenwurm (maar wij houden van boekenwurmen, dus dat maakt niet uit) en weet waar ze naartoe wil. Het is enkel een kwestie van er te geraken. Alles wat ze zeggen is grappig of ontroerend of heeft een gekke popculture-referentie waardoor je je heel slim voelt als je ze snapt. Ik heb alle afleveringen jaren geleden al gezien, maar bekijk ze nu toch nog eens opnieuw omdat ze zo goed zijn. Voor wie er niet genoeg van krijgt is er ook ‘Gilmore Girls. A Year in the Life’: vier afleveringen die tonen hoe het Lorelai en Rory vergaat tien jaar na de allerlaatste aflevering van Gilmore Girls. 

https://www.youtube.com/watch?v=jqSuEy7jkr8

3 thoughts on “Welke series moet je nog kijken op Netflix?

  1. Ola Pola. Je vergeet een prachtige serie te vermelden namelijk: La Casa Del Papa. Na de eerste aflevering ben je verkocht voor de rest van de gehele serie. Veel kijkgenot en geniet van deze serie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *