Minimalistische, betekenisvolle feestdagen

De feestdagen: misschien leef je er helemaal van op of tel je de dagen af tot ze voorbij zijn. Misschien doe je het wel allebei. Ik hou zelf van de kerstsfeer en lichtjes en lekker eten, maar even goed raak ik uitgeput van alle feestjes, alle cadeaus die je achteraf een plaats moet geven, de uren die je aan tafel moet doorbrengen en al die keren dat je je bankkaart moet bovenhalen. Ieder jaar probeer ik die feestdagen iets anders aan te pakken, een paar tradities om te vormen om zo iets lichter het nieuwe jaar in te rollen. 

De voorbije weken heb ik daar veel over nagedacht – ook onder impuls van deze blogpost van Jessica Rose Williams – en nu heb ik een pak tips om met je te delen. Laten we beginnen met de pakjes (dat stelt mijn zus iedere Kerst voor) en verder gaan met enkele manieren om de feestdagen iets lichter aan te pakken dit jaar. 

7 tips voor minimalistische cadeaus

Die cadeaus, daar moeten we echt over praten. Ieder feestje brengt zijn eigen systeem met zich mee: alle (groot)ouders aan alle kinderen, iedereen iets voor de gastvrouw/-heer, broers en zussen aan elkaar. Het tikt altijd aan. Zeven tips om minder of anders cadeaus: 

1. Secret santa

Eén cadeau voor één iemand, het liefst dan nog zonder dat die persoon weet dat jij hem of haar een cadeautje zal geven: dat is het concept van secret santa. Vroeger deden we het vaak als ‘extra cadeau’, bovenop de reguliere giftenuitwisseling, wat resulteerde in nog een prul die je niet wou wegdoen “omdat je het gekregen had”. Bij mijn schoonfamilie doen we het voor het ‘echt’ cadeau, en dat is ideaal want dan hoef je maar voor één iemand uit te pluizen wat zijn of haar kerstdag zal maken. Resultaat: minder cadeaus om een plaats te geven en minder tijd piekeren of je niemand vergeten bent. 

2. Maak het zelf (of vind het op zolder)

Bij de vriendinnen gaan we nog een stapje verder: daar trekken we ook elk een naampje maar het cadeau dat je geeft moet je zelfgemaakt hebben of al in je bezit hebben en willen doorgeven. Die zelfgemaakt zien we heel breed: dat gaat van een droogboeket tot een pot spaghetti. Ik gaf vorig jaar twee zelfgemaakte, keramiek potjes en kreeg een scrub die van mij de zachtste persoon op aarde maakte. En ik mocht meegenieten van het ontbijtpakketje dat mijn lief kreeg. 

3. Geef een abonnement cadeau

Een cadeau waar je van blijft genieten? Ik heb er één op mijn lijstje staan: een cadeaukaart van Storytel. Daarmee luister je enkele maanden naar audioboeken uit binnen- en buitenland. Ik gaf zelf eerder al een paar maandjes Netflix cadeau of enkele boeketjes bij Blommm of Bloomon. Het is een cadeau dat weinig plaats in neemt, maar wel blijft geven. Anders dan een cadeaubon die in je la blijft slingeren tot die verlopen is.

4. Maak de ontvanger én de verkoper blij

Als Kerst nadert, zie je hoe dozen van giganten als Bol.com, Amazon en Coolblue zich opstapelen. Ik koop ook wel al eens iets dat in een blauwe doos aankomt, maar de vreugde van een met liefde verpakt cadeau van een onafhankelijke maker, een kleine webshop of een originele boekenwinkel is niet te evenaren. Ze hebben het vast erg druk deze kerstperiode, dus vergeet niet op tijd te bestellen!

5. Geef iets dat op raakt

Een ‘perishable’, zo noemen the Minimalists zaken die je op gebruikt. Wil je net als hen niemand overladen met rommel, dan geef je iets cadeau dat vanzelf opraakt. Een lekkere fles wijn of kombucha, een stuk chocolade of een heerlijk ruikende zeep. Ik kreeg voor mijn verjaardag heel wat verschillende stukjes zeep cadeau (ik zoek daar niets achter) en vond dat super leuk. Je geniet er elke dag van, maar het is niet iets wat je uiteindelijk weg zal doen omdat het je smaak of stijl niet meer is. Bovendien gebruik ik veel zeep, omdat we geen douchegel meer kopen

6. Vraag een lijstje

Zeker zijn dat je iets koopt, maakt of vindt dat je ontvanger leuk vindt? Vraag dat hij of zij een lijstje maakt. Ik doe het zelf altijd in het najaar: als ik in de verleiding kom om iets te kopen, zet ik het op mijn lijstje voor verjaardagen en feestdagen. Zo doe ik zelf geen (of minder, laten we eerlijk zijn) impulsaankopen en hoeft niemand zijn hoofd te breken over mijn kerstcadeau. Iedereen blij! Bang dat je iets fout doet door geen verrassend cadeau te kopen? Ik krijg liever iets van op mijn lijstje dan iets wat ik niet leuk, mooi of nuttig vind, en ik denk dat veel mensen er zo over denken. Je kan ook altijd iets van op het lijstje kopen en een kleine verrassing erbij.

7. Geef iets aan een ander

De feestdagen zijn vaak decadente tijden en niet iedereen zit er warmpjes bij. Je kan als cadeau dus ook een schenking vragen of geven aan het goede doel. Dat kan bijvoorbeeld via Oxfam. Vier je samen met vrienden of familie, dan kunnen jullie misschien samen een vzw kiezen waar iedereen een centje voor in de pot steekt. Er zijn heel wat lokale verenigingen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken

Gezellig, maar minimalistisch versieren

Ik vind kerstversiering super. Veel lichtjes, kerstbomen en alles rood, goud en groen. Thuis doen we daar echter niet zo gek aan mee. De eerste en belangrijkste reden, is dat we daar gewoon niet genoeg voor thuis zijn. Mid-december moet het kerstgerief nog van zolder gehaald worden en zo uitgehangen dat onze jonge kat er niet meteen in hangt. Dat is reden nummer twee. De derde reden is dat ik niet iedere keer een andere route door mijn huis wil nemen omdat er een kerstboom in de weg staat. 

Daarom ga ik voor een minimalistische versiering, waarbij ik mijn kerstpoppetjes overal neerzet, de kerstlichtjes op de boekenkast vlei en plaats maak voor een stapel pakjes. Dit jaar heb ik ook grote plannen met mijn krijtstift! Het idee is simpel, maar geniaal: ik teken gewoon sneeuw op al mijn ramen. Staat niet in de weg, je hoeft het niet het hele jaar door op te bergen en als het niet mooi is, haal je gewoon een vod erover.

Niet blijven plakken aan tafel

Gezelligheid en lekker eten zijn zo wat mijn kernwaarden, maar je doet mij geen plezier door me uren aaneen aan een tafel te laten zitten. Daar ben ik te introvert voor (laat mij alsjeblieft af en toe alleen in een boek lezen onder de kerstboom) en bovendien heb ik geen zittend gat. Ik geloof ook niet dat urenlang in een onverluchte kamer zitten, goed kan zijn voor de familiale sfeer. Niets beter dus dan na het diner even naar buiten te vluchten voor een korte wandeling of om fisters op te steken. Met een beetje chance is de afwas gedaan als je terug komt.

De tussen-feestdagen: restjes en pyjama’s 

We spreken altijd over de feestdagen, maar er zijn ook nog enkele dagen verstopt tussen Kerst en Nieuw waarop jij hopelijk vakantie hebt. Sommige mensen denken dat je die best vol propt met extra familiebezoekjes, shoppinguitjes en schaatsen op de kerstmarkt. Zij weten vast niet dat jij al geen vakantie meer gehad hebt sinds de zomer en dus dorst naar een dag zonder schoenen (en in pyjama, idealiter). Zeg dus gerust ‘nee’ op alle uitnodigingen, verschans je onder een laag dekentjes in de zetel en leef op de restjes kerstdiner die je in tupperware het ouderlijk huis hebt uitgesmokkeld. Je hebt het verdiend!

Geen idee wat te doen in je pyjama? Lees hier mijn Netflix-tips of ontdek hoe en waar ik inspiratie vind.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *