Eerste hulp bij februari-blues

Februari heeft de mooiste en ook de donkerste dagen van de hele winter. Waar een regendag in november nog zijn charme heeft, zijn we die in februari beu als koude pap. Zeker als je die koude pap na je fietstocht nog de hele dag aan je jeansbroek voelt plakken. Omdat februari met je regengezicht doorworstelen geen optie is, geef ik je enkele tips om de maand door te komen en naar de lente toe te leven. Ik doe mijn best om ze zelf ook te volgen.

1. Kijk eens rond

Geloof het of niet, het grijs van februari is van een heel andere orde dan dat van het najaar. Er priemen zich voorjaarsbloeiers uit de koude grond, sommige struiken staan al in bloei en bomen plooien voorzichtig hun teder blad uit. Anders dan de exuberante zomerbloemen vragen ze een aandachtiger oog. De beloning als je hen spot, is gelukkig des te groter. Voor de beginner: je bent op zoek naar sneeuwklokjes, krokussen, de eerste paaslelies, primula’s, toverhazelaar, helleborus en de viburnum of sneeuwbal.

2. Kijk op je scheurkalender

Voor de mopjes hoef je het niet te doen, maar de scheurkalender toont mooi hoe we richting het licht wandelen omdat er elke dag te zien is hoe laat de zon opkomt en ondergaat. Als je een vaste routine hebt, dan zag je waarschijnlijk al dat het vroeger licht wordt en langer licht blijft. Ik wandel iedere morgen minder in het donker en de zon schijnt steeds vaker nog als ik de trein neem, afhankelijk van de bewolking en mijn kantooruren natuurlijk. 

3. Beluister je zomerplaylist

Een beetje nostalgie naar de zomer kan in een maand als februari wel. Gelukkig heeft Spotify iets als je ‘Summer rewind’. Daarin verzamelen ze alle nummers waar je de afgelopen zomers vaak naar geluisterd hebt. Bij mij zijn het er heel wat uit onze reisplaylists. 

4. Maak plannen

Of het nu je zomervakantie of je moestuin is: er is zeker iets om naar uit te kijken. Geen betere manier om actief en intentioneel vooruit te kijken, dan door te plannen. Maak een Pinterest-board over je reisbestemming of lees enkele inspirerende boeken over moestuinieren. Wijd enkele pagina’s in je notitieboekje aan schetsen van je tuin, lijstjes met musea die je wil bezoeken of wat je allemaal moet inpakken. Zo waan je je enkele uren in een ander seizoen én ben je voorbereid als het zover is.

5. Draag je zomerkleren

Ik wissel mijn kleren als het zomer en winter wordt. Sommige dingen blijven hangen, maar wollen truien of lichte hemdjurkjes zijn nu eenmaal niet voor ieder seizoen. Of toch? Als je echt uitgekeken bent op je wintergarderobe is een uitzichtloos februari misschien wel het moment om je zomerkleren voorzichtig te herintroduceren. Een zomerkleedje in het juiste kleur valt wel te combineren met een kousenbroek, of een leuk bloesje staat niet mis bij een salopette of overgooier (ja, ik gebruik dat woord nog). Leef je uit. Iets nieuws uitproberen is goed voor de lente-energie.

6. Zwelg

Heeft het allemaal geen zin en zit je vast in je februari-blues? Zwelg er dan even in. Zet een kop thee, neem je favoriete dekentje en trek je even terug in de zetel om een potje te huilen, berichtjes te sturen in je favoriete groepswhatsapp of je te verliezen in je favoriete Netflix-serie. Hopelijk heb je er na een avondje diep zwelgen helemaal genoeg van en sta je morgen fris op met zin om de eerste tekenen van de lente te gaan opzoeken.

7. Zoek hulp

Zit je somberheid dieper dan een seizoensdipje, spreek dan met een vriend of familielid of maak een afspraak met je huisarts. Vaak onderschatten we onze eigen gevoelens en doen we donkere periodes af als iets triviaals. Hoe lang loop je al met je blues rond? Slaap je nog genoeg en heb je nog eetlust? Wees niet bang om iemand erover aan te spreken. Mentale gezondheid wordt niet weggelachen. 

2 thoughts on “Eerste hulp bij februari-blues

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *