Jouw tuinboeket: tijd om te zaaien

Nu de zon af en toe vanachter de zware regenwolken piept, is het jou misschien ook al opgevallen: de eerste bloemen zijn daar! Er staan struiken in bloei, bloembollen hebben zich in het donker ontpopt en komen bovengronds, en je vaste planten ontvouwen hun eerste blaadjes. Staat geen van bovenstaande in je tuin? Geen probleem, het is nog niet te laat om bloemen te gaan zaaien. Ik schreef onderstaand artikel voor Forward, het magazine van Kreatos, en deel het hier ook voor wie graag aan de slag wil met zijn eigen tuinboeket.

Mijn artikel in Forward-magazine

Kweek je eigen tuinboeket

Bestaat er een groter plezier dan een mooi boeket op tafel? Ik zou plannen afzeggen en een dagje thuis blijven, gewoon om van mijn bloemen te genieten. Vreemd wel, dat we enkel van het eindstadium van de plant genieten – de afgeknipte bloem – terwijl er een prachtig traject aan vooraf gaat. Wat als je de vreugde van je boeket zou kunnen verlengen, door het gewoon zelf te kweken?

Waarom zou je dat doen? Laat mij de vraag omkeren: waarom zou je het niet doen? Bloemen in je tuin zijn een lust voor het oog én voor bijen en vogels. Bovendien is de grootschalige bloementeelt een vuile industrie, die met heel wat pesticiden werkt en bloemen over grote afstanden vervoert. Heel wat redenen om het kleinschalig aan te pakken en zelf aan de slag te gaan. Het zal je misschien verbazen wat voor boeketten je kan maken uit je eigen tuin. Nu het lente is, kan je er zelfs meteen aan beginnen. 

Tuinboeket met o.a. pioen, ridderspoor, varen en gipskruid.

De lente is hét moment om eenjarige bloemen te gaan zaaien. Denk aan zonnebloemen, anjers, ridderspoor of korenbloemen. Wil je graag tulpen, pioenen of rozen? Dan ben je helaas net te laat. Bloembollen begraaf je in oktober of november. Vaste planten zet je het best in de herfst of winter zodat hun wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Maar niet getreurd: zet meteen een herinnering in je agenda om dit later dit jaar op te pikken.

Je tuinboeket zaaien

Misschien weet je al perfect welke bloemen je wil gaan zaaien. Of misschien is zelf bloemen kweken een spannend avontuur voor je. De bloemen die ik dit jaar wil gaan zaaien, zijn:

 • korenbloem
 • gipskruid
 • reukerwt
 • zonnebloem
 • anjer
 • goudsbloem
 • ridderspoor
 • juffertje in ‘t groen
 • ijzerhard
 • lamsoor
 • duizendblad
 • cosmos

Je kan heel wat inspiratie vinden op Pinterest, of ga even op uitstap in het tuincentrum en kies de zaden die je het mooist vindt. Wil je snel je bloemen kunnen plukken, zaai de bloemen dan voor in bakjes en zet ze in de warmte op je vensterbank. Zorg dat de aarde niet uitdroogt door je verwarming. Beginnen de plantjes goed te groeien, dan kan je ze laten wennen aan de buitentemperatuur door ze telkens een paar uur buiten te zetten. Vanaf april of mei – dit staat meestal vermeld op het zakje van je zaad – kan je de bloemen voorzichtig uitplanten in je tuin of in enkele bloembakken. Zorg dat je plantjes genoeg water hebben en pas op voor slakken. Zij houden ook van jonge bloemen.

Terwijl je wacht op de eerste bloei, kan je je verder verdiepen in bloemen. Ik hou van het prachtige boek ‘Een huis vol bloemen’ van Annabelle Hickson. Ook het internet staat vol nuttige tips, zoals de heerlijke website www.floretflowers.com waarop Erin alles vertelt over het leven op haar bloemenboerderij. Veel informatie kan je ook vinden in de ouderwets aandoende tuiniersboeken in je lokale kringloopwinkel. Ze kosten bijna niets, maar de info die erin staat is goud waard (en de voorbije halve eeuw niet veranderd). 

Hebben je gezaaide lievelingen een mooie verzameling bloemen weten te produceren, dan is het pluktijd! Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Pluk niet meer dan ⅓ van de bloemen van één plant. Je bent niet de enige die van bloemen houdt: er zullen vast verschillende bijen en insecten op afkomen die voor hun voortbestaan van jouw bloem afhangen. Als ze de bloem bevruchten kan jij in het najaar misschien wel zaad gaan oogsten om volgend jaar opnieuw te zaaien!
 • Snijd de steel van de bloem schuin af. Zo kan hij meer water opnemen en zuigt hij zich niet vacuüm op de bodem van de vaas.
 • Zet de bloemen meteen in water.

Je kan je zaaibloemen gaan combineren met bloemen van vaste planten, uit bloembollen en wat groen zoals grassen, varens of struikgewas. Durf hiermee te experimenteren en laat Pinterest je inspireren voor je creaties. 

Nog twee tips om extra lang van je bloemen te genieten: zet je vaas niet in direct zonlicht en ververs regelmatig het water. En vergeet vooral niet om ook van de bloemen in je tuin te genieten!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *