Recept: eenvoudige rabarbertaart (met ingrediënten uit je voorraadkast)

Een groot deel van het moestuinplezier ligt in de “eerstes”; de eerste aardbeien van het jaar, de eerste tomaten en courgettes en veel vroeger nog de eerste rabarber. Rabarber is de eerste “eerste” in mijn tuin dit jaar, dus besloot ik om er extra van te genieten en een simpel rabarbertaartje, een clafoutis, te maken. Heb je zelf een rabarberplant staan in de tuin, dan heb je waarschijnlijk alles in huis om meteen aan dit recept te beginnen. Het recept én een groeitip voor je plant deel ik met plezier hieronder.

Rabarber oogsten

Ik kijk graag moestuinprogramma’s op tv en heb onlangs een trucje opgepikt om vroeger rabarber te kunnen oogsten. Het enige wat je nodig hebt, zijn een grote terracotta pot en een rabarberplant. Zet de pot omgekeerd op je plant zodra je blaadjes ziet verschijnen vanaf eind februari. De plant groeit naar het licht toe dus zullen haar stelen blijven groeien tot ze er vinden. Dat zorgt ervoor dat het blad klein blijft en de steel sneller groeit en zacht is. Ik heb geoogst eens de steel de bovenkant van de pot raakte en de pot daarna terug gezet. Rabarberstelen oogsten doe je door de steel zover mogelijk naar beneden vast te pakken en een kwartslag te draaien. Je trekt hem als het ware uit de plant. Door te snijden is de kans op beschadiging groot en dan kan de plant gaan rotten. Het blad snij ik van de steel en geef het blad aan kippen. Ze zijn altijd blij met wat vers groen.

Naast deze ‘geforceerde’ rabarbers staat in mijn tuin nog een rabarberplant. Eens ook haar stelen een goede lengte hebben, verwijder ik de terracottapot van de andere planten. Zo kunnen zij ook genieten van de zonneschijn en ik van een genereuze hoeveelheid rabarber.

Geforceerde rabarber: een vroege én zoete oogst

Rabarberclafoutis: het recept

Clafoutis is een Frans gebak dat traditioneel met kersen gemaakt wordt. Het is eigenlijk een dikke pannenkoek die je maakt met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker en waar je stukken fruit in legt. In de zomer maak ik het met frambozen volgens dit recept van Uit Pauline’s Keuken en vandaag maak ik een heel eenvoudige versie met rabarber.

Je hebt nodig:

  • 3-tal stelen rabarber
  • 100 gram bloem
  • 90 gram suiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • 200 ml melk
  • 3 eitjes
  • een snufje zout

Was de rabarber en snijd de stelen in repen van max een centimeter dik. Vroeg in het seizoen zal je dunnere stengels hebben die je misschien zelfs niet moet snijden. 

Meng alle andere ingrediënten in een mengkom en klop alles goed door elkaar met een garde. 

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ronde taartvorm in.

Doe het beslag in de taartvorm en leg de rabarber (eventueel in cirkels) op het beslag. De rabarber zal er een beetje in wegzakken.

Zet de taart 25 minuten in de oven. Je zal zien dat het beslag heel wat zal rijzen en terug zal inzakken als je het na 25 minuten uit de oven haalt. Geen zorgen, dit is perfect normaal.

Laat de taart tien minuutjes afkoelen en eet een stuk terwijl het nog lauw is. Het zachte beslag en de lichtzure rabarber zijn een perfecte combinatie. Geniet, geniet!

2 thoughts on “Recept: eenvoudige rabarbertaart (met ingrediënten uit je voorraadkast)

  1. Dat ziet er lekker uit!
    Ik heb geleerd dat je rabarber oogst door de steel zover mogelijk naar beneden vast te pakken en een kwartslag te draaien. Je trekt hem als het ware uit de plant. Door te snijden is de kans op beschadiging groot en dan kan de plant gaan rotten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *