Moestuinieren op je balkon of terras

Als de dagen langer en warmer worden, is er geen betere plek dan je moestuin. Sinds twee jaar wroeten Jasper en ik in onze eigen grond, maar daarvoor verbouwden we jaren groentjes, kruiden en bloemen op onze vensterbank en ons terras. Naar de drukke straat waar we woonden, zou ik niet terug willen, maar dat ons onkruid maar een halfuurtje wieden per half jaar vroeg, daar zou ik vandaag wel voor ruilen.

Chilipepers in volle glorie

De voordelen van een moesterras of -balkon

Tuinieren op je terras of balkon hoeft niet iets te zijn waartoe je veroordeeld bent door de plek waar je woont: je kan het ook zien als een makkelijke, onderhoudsvriendelijke vorm van tuinieren. Zo hoef je nauwelijks onkruid te wieden. Doordat je planten op een kleinere oppervlakte staan en zich vlak bij je deur bevinden, kan je in vijf minuten al heel wat kleine klusjes doen, zoals je tomaten dieven of even inspecteren of er nergens ongedierte op zit.

Wil je een moestuin in bakken of bloempotten aanleggen, dan zal je wel wat potaarde moeten aanslepen. Best een klusje, maar dat heeft dan weer als voordeel dat je weet wat de kwaliteit van je aarde is en je niet afhankelijk bent van de grond die bij je huis komt. Na een jaartje zal je de aarde eventueel wat moeten verrijken met meststof. 

Plant je je groenten in potten, dan kies je zelf wanneer ze buiten staan en wanneer binnen. Planten als tomaten, paprika, aubergine en courgette plant je traditioneel pas na 15 mei buiten omdat het tot dan nog kan vriezen. Is het vroeger al mooi weer, dan kan je ze met je pot buiten zetten en weer binnen nemen eens de vooruitzichten onder het vriespunt gaan. Hou ook rekening met de zon en waar ze het meest op je terras schijnt. In het voorjaar wil je heel veel zon op je plantjes, maar als ze echt gaat branden in het midden van de zomer, wil je de planten misschien ook wat schaduw bieden. Misschien kan je je bloempotten dan gaan verzetten?

Tuinieren op een kleine oppervlakte is vooral perfect als je je planten nog een beetje moet leren kennen. Zien hoe een tomaten- of paprikaplant groeit, wanneer basilicum of peterselie dorst heeft of wanneer je courgetteplant in een grotere pot moet: in een grotere moestuin ga je er misschien aan voorbij als je de planten nog niet goed kent. Jouw moesterras leer je kennen als je broekzak en eens dat in je vingers zit, kan je alles groeien: of het nu op een terras of een tuin is. 

Waar je rekening mee moet houden op je moesterras

Tuinieren in bloempotten en bakken is niet allemaal peis en vree. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zoals ik al zei, zal je zelf bloemaarde moeten halen (en misschien een paar trappen naar boven dragen). Naast de moeite kan dat ook qua prijs wel wat oplopen. Je hoeft natuurlijk niet het hele terras in een keer in een lustoord te veranderen en kan beginnen met een paar potten en een grote zak aarde.

Aarde die in bloempotten of in bakken staat, zal in de felle zon ook sneller uitdrogen dan aarde die dieper onder de grond zit. Hou je bakken dus goed in de gaten zodat je planten niet te droog komen te staan.

De ideale groenten

In principe kan je alles kweken als je maar aarde hebt, maar de ene plant zal zeker gelukkiger zijn in een bloempot dan de andere. Op ons moesterras hadden we vooral succes met tomaten, rucola, radijsjes, paprika’s, courgetteplanten, sluimerwten, aardbeien, bieslook, munt, basilicum en peterselie. Probeer hogere planten te combineren met kruiden of pluksla: zo haal je het meeste uit je beperkte oppervlakte. Groentes als radijsjes en rucola geven je snel oogst, dus kan je die ook voor of na sommige van je andere planten zetten. 

Vergeet niet om ook wat bloemetjes te zetten om bijen aan te trekken. Je tomaten, courgettes en paprika’s zullen je dankbaar zijn. 

Meer lezen over ons moesterras

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *