Voorbereidingen voor een nieuw moestuinjaar

Ken je dat: het ene project is nog niet gedaan, maar je kijkt al uit naar het volgende omdat je alles anders wil gaan aanpakken en nieuwe dingen uitproberen? Story of my life. Hoewel het plannen voor de moestuin – wat we zouden groeien en wanneer we daar het beste konden aan beginnen – in januari begon, zit mijn hoofd al langer in moestuinjaar 2020. Eigenlijk begon het al in september vorig jaar, toen we in Londen de mooiste kitchen gardens bezochten en in mei, toen we vanuit de trein keken hoe netjes de Japanse tuintjes er bij lagen. 

Kitchen gardens in de Royal Botanical Gardens at Kew

In oktober en november maakten we de tuin klaar voor de winter. Sindsdien veranderde er nog heel wat, want de winter is het moment om planten in de grond te steken of te verplaatsen. We maakten een bessenhoekje in de moestuin en ik plantte een heel kleine vlier en vijgenboom, een winterjasmijn en een wilde hop. Langs de schutting met de buren kwam ook een gemengde doornhaag. Hopelijk komen er ooit vogels in wonen en wordt Peloeze dan afgeschrikt door de doornen en stekels.  

De afgelopen maanden was ik bezig met:

  • Plannen, inventariseren en bestellen
  • Compost klaarmaken
  • Binnen zaaien en buiten zaaien
  • Een grote onkruidactie

En in deze blogpost ga ik helemaal in op hoe ik dat aangepakt heb. Blij dat je even mee kijkt in de tuin!

Plannen, inventariseren en bestellen

In januari ging het echte plannen van start. Ik begon met een inventaris van wat we al in huis hadden om te gaan zaaien en wat er nog ontbrak – ja, ik ben die mens die overal een spreadsheet voor heeft. Ik bestelde biologisch zaad voor groenten, bloemen en kruiden bij Zaadhandel Van der Wal en telde af tot ik effectief kon beginnen. Tijdens dat aftellen kon ik wel al bekijken wat waar zou komen. In onze tuin werken we met zes roterende velden voor vruchtgewassen, koolgewassen, peulgewassen, bladgewassen, patatjes en wortel-, knol- en bolgewassen. Dat heb ik zo geleerd uit mijn bijbel De Moestuin van Mme Zsazsa.

Voor iedere maand maakte in twee pagina’s in mijn bulletjournal, met een kartonnen template van de moestuin. Zo kan ik bijhouden hoe de moestuin er elke maand bijlag. Ik noteer de data waarop ik bepaalde zaken gezaaid of geplant heb en wil ook graag de eerste oogsten van alles bijhouden.

Compost klaarmaken

Ik schepte ons compost van de eerste in de tweede compostbak. Zo heeft deze compost even lucht gekregen, heb ik gezien dat er geen muizen of ratten in wonen en kan hij nu een jaartje op zijn gemak verder rijpen. In moestuinjaar 2021 kan ik hier dan mee aan de slag. In de eerste composthoop beginnen we opnieuw vanaf nul.

Doordat we ons compost een jaartje langer laten rijpen, konden we dit jaar nog geen zelfgemaakt compost gebruiken in de moestuin. Omdat onze oogst vorig jaar wat tegenviel wou ik de grond wel zeker wat rijker maken, dus bestelde we twee kubieke meter compost bij IMOG. Die leverden ze aan het begin van de quarantaine. Omdat we in een rijhuis wonen, konden we ons goed twee weken bezig houden met de compost emmertjesgewijs in onze tuin te krijgen.

Binnen zaaien, buiten zaaien

Mijn bullet journal vertelt mij dat ik dit jaar al in februari begon te zaaien. Toen gingen de zaadjes voor erwten, paprika’s en chilipepers de grond is. Of toch een potje vol grond in. De erwtjes konden de kou van de veranda al aan. Paprika’s en chilipeper mochten in de warmte van de keuken blijven. In maart zaaiden we tuinbonen, sluimerwten, komkommer, basilicum, kropsla, kamille, goudsbloemen en zonnehoed. De aardappelen gingen tegen het eind van de maand in de grond en ze komen sinds midden april boven piepen. Vanaf april begonnen we ook rechtstreeks buiten te zaaien. 

Het trucje dat ik daarvoor geleerd heb: als je een voor of geul maakt om in te zaaien, dan maak je die voor eerst nat. Dan zaai je en doe je de voor opnieuw dicht. Voor tips & tricks raad ik je trouwens echt de Instagram Stories van Mma Zsazsa aan. Een onhoudbare bron van praktische moestuinkennis.

Dit jaar hebben we tussen de groenten ook heel veel bloemen gezaaid. Ik ben verliefd geworden op gemengde tuinen door “The Edible Garden” van Alys Fowler (de reeks, het boek heb ik nog niet gelezen) dus nu wil ik heel veel verschillende kleuren en texturen in de tuin. Om naar te kijken, de bijen te helpen én om boeketjes te maken.

Een propere moestuin is een blije moestuin

Voor we buiten gingen zaaien moest er wel een onkruidactie gebeuren. De kippen hebben deze winter de hele moestuin flink gewied, dus viel het zeker beter mee dan vorig jaar. Maar we zijn toch een paar dagen bezig geweest met op onze knieën alles proper te krijgen. Dat vinden de kippen zo mogelijk nog beter. We gooien alles in het kippenhok en dan hoeven ze enkel nog door al het lekkers te scharrelen op zoek naar verdwaalde slakken. Onze bloembakken stonden ook allemaal vol onkruid, dus hebben we die gewoon in het kippenhok gezet om ze een paar uur later schoongemaakt terug op hun plek te zeggen. Echt een zegen, zo’n vlijtige kipjes.

Nu we altijd thuis zijn, kunnen we ook ‘s avonds na het werk nog wat dingetjes doen in de tuin. Zeker met het mooie weer van de laatste weken. Even terugbladeren door mijn moestuinjournal toont hoe snel de tijd al gegaan is sinds we in quarantaine zijn. Ik heb al heel wat gezaaid en geplant. Er komt iedere dag iets nieuws piepen in de moestuin, terwijl we mid-maart toen de maatregelen ingingen nog een vrij lege tuin hadden. Ik vraag me af hoe de tuin er bij zal liggen als de maatregelen versoepelen, maar ik denk dat we alvast de best mogelijke moestuinstart gemaakt hebben dit jaar: met veel aandacht, liefde en compost. 

Enkele nuttige moestuinposts:

Wat doe jij om je tuin klaar te maken voor een nieuw moestuinjaar? Laat je tips zeker hieronder achter!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *