Recept: aardbeienconfituur met vlierbloesem

Aardbeienconfituur met vlierbloesem

Het beste aan mei? Naast de langere dagen, de langere weekends en de groeispurt in de moestuin, moeten dat wel de vlierbloesems en de eerste Belgische aardbeien zijn. Als je die combineert in een confituur, kun je dat gevoel van eerste zomer nog de rest van het jaar beleven, iedere keer als je een bokaaltje open doet.

Vlierbloesems vind je niet in de winkel, dus trek je stoute wandelschoenen aan en steek een tasje in je rugzak: we gaan wildplukken! 

Wildplukken volgens de regels

Misschien staat er een vlier in je tuin of de tuin van je ouders of grootouders. Dan hoef je natuurlijk niet te gaan wildplukken, maar hou misschien toch rekening met onderstaande richtlijnen. 

  • Pluk niet te veel. Laat altijd genoeg bloemen in bloei hangen.
  • Pluk liever een beetje van verschillende planten dan alles van één plant of boom. De bijen en vogels gaan je dankbaar zijn.
  • Pluk boven heuphoogte. Je wil geen hondenpipi op je bloemen en zeker geen vossenlintworm. 
  • Pluk vlierbloesems en andere bloemen alleen wanneer de bloemetjes open zijn gegaan. Aan de dichte knoppen heb je niks en het is jammer, omdat deze nog moeten uitkomen.
  • Zoek het liefst een struik die niet bij een drukke weg staat, vanwege de uitlaatgassen.

Vlier herkennen 

Dit recept begint bij het plukken van de juiste plant. Omdat er staat heel wat in bloei staat met witte bloemetjes in mei, is het belangrijk de juiste bloemen te plukken. Daarom vind je hieronder foto’s van de vlier, maar vooral ook van planten die geen vlier zijn. 

Vlierbloesems zijn de bloesems van de vlier, een struik of kleine boom. Hij staat vaak langs paadjes of de rand van het bos, maar je zal hem pas zien als hij in bloei staat of bessen groeit. De bladeren aan de boom zijn meerbladig en de bloemen hebben die herkenbare vliergeur. Neem een paar seconden om te ruiken en schudt desnoods even met de bloemen om de geur te doen vrijkomen.

Onderstaande planten zijn geen vlier. In mei staan ook het fluitenkruid, sneeuwbal (viburnum rhytidophyllum), kornoelje en meidoorn in bloei. 

Fluitekruid
Sneeuwbal
Meidoorn
Kornoelje

Hoe maak je aardbeienconfituur met vlierbloesem

Nodig voor vier bokaaltjes

  • 6 à 8 vlierbloesemschermen
  • 3 sinaasappels
  • 1 kg aardbeien
  • 500 gram confituursuiker (afhankelijk van welke suiker je gebruikt. Check zeker het pakje voor de verhouding suiker/fruit)

Doen:

Laat de vlierbloesems na het plukken een halfuurtje liggen, zodat beestjes eruit kunnen kruipen. Schud ze desnoods even uit.

Pers de sinaasappels en dompel de vlierbloesems onder. Laat afgedekt 24 uur staan.

Leg een neteldoek of handdoek in je zeef en zeef de vlierbloesems uit het sinaasappelsap. Het sinaasappelsap zal nu de smaak en geur van de bloesems overgenomen hebben. Ik gooi altijd nog een paar van de bloemblaadjes bij het sap, om toch die vlierfeels te hebben.

Was de aardbeien, snij het kroontje eruit en snij in kwartjes.

Voeg het sap toe en weeg het geheel.

Voeg de juiste hoeveelheid suiker toe. Dit staat vermeld op je pakje confituursuiker. Voor sommige suikers is dat 1 kg suiker voor 1 kg fruit, voor andere maar een halve kg suiker. Hier vind je een overzicht. 

Breng het fruit met de suiker in een ruime kom aan de kook.

Zet je bokaaltjes klaar op een schone handdoek en vul ze met heet water.

Eens de confituur kookt, laat je het drie minuutjes doorkoken (tenzij anders vermeld op je suikerpakje). Ik laat altijd een paar druppeltjes op een bord vallen en kijk of ze nog vloeibaar zijn of eerder een geleitextuur hebben.

Giet het water uit je bokaaltjes en vul ze tot de rand met confituur. Doe het deksel meteen erop en draai om. Zo trekt de bokaal zich vacuum. Als je ze na een halfuurtje opnieuw recht zet, zal je zien dat je deksel naar binnen is getrokken. 

Pin mij voor later:

One thought on “Recept: aardbeienconfituur met vlierbloesem

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *