Mijn favoriete moestuinprogramma’s

“Allez Trees, ik snap dat tuinieren leuk is, maar je kan toch niet de godganse dag in je tuin zitten wieden?” Dat klopt! Daarom hebben ze moestuinprogramma’s uitgevonden. Niets beter dan je op een regenachtige avond te verliezen in de avonturen van de Wim Lybaerts en Monty Dons van deze wereld. Ik deel met plezier mijn favoriete tv-programma’s, dus zoek je regenbotten en het bakje van de televisie!

Het Goeie Leven

Een droom van een moestuinprogramma is Het Goeie Leven. Als tuinier des vaderlands begeleidt Wim Lybaert een heel moestuinseizoen lang zes duo’s die elkaar het loof proberen af te steken. Iedere aflevering zijn er twee opdrachten: een kweekopdracht en een kookopdracht. Wie heeft de mooiste kolen, wortelen of zonnebloemen? En wie maakt het lekkerste familiegerecht? De beste feelgoed in jaren op Vlaamse televisie én je pikt heel veel moestuintips mee. Het eerste (en énige) seizoen wordt momenteel herhaald op één en kan je dus nog even bekijken op VRT NU

Kew on a plate

Als we het over het paradijs onder de tuinen hebben, dan staan de Royal Botanical Gardens of Kew op 1. We bezochten deze fantastische tuin bij ons laatste bezoek aan Londen en waren er weg van. Gelukkig kan iedereen de tuin een bezoekje brengen – en dan vooral de prachtige kitchen gardens – met deze vierdelige reeks. Ieder seizoen in Kew wordt in beeld gebracht: wat wordt er gekweekt en geoogst, en hoe komt dat op ons bord te liggen? Denk daar nog een Franse kok met een vet accent bij en historische weetjes, en je moest al weg zijn. Wij keken gewoon op Youtube. 

https://www.youtube.com/watch?v=g0bI3kcIShU

Big Dreams, Small Spaces 

Kleine tuinen zijn soms de kneusjes als het over tuin- en moestuinontwerp gaat. Dat dat helemaal zo niet hoeft te zijn, toont Britse goeroe Monty Don in Big Dreams, Small Spaces. Daarin gaat hij aan de slag met de dromen van tuineigenaars en helpt hij hen op weg. Er zit altijd een bezoekje aan enkele van Engelands mooiste tuinen in en een emotioneel toonmoment van het eindresultaat. Monty is een echte tuinheld die met heel veel passie én compassie kan presenteren. Check dus zeker ook zijn Instagram en andere tv-programma’s.

The Edible Garden

De moestuinwereld lijkt soms geregeerd te worden door mannen, maar Alys Fowler brengt de noodzakelijke vrouwelijke finesse. In haar stadstuin wil ze zo veel mogelijk groente kweken, zonder daarbij de schoonheid ervan uit het oog te verliezen. Ze zet kolen tussen de bloemen en kweekt aardappelen op haar terras. Iedere aflevering focust op een andere groente en er wordt natuurlijk ook gekookt. Echt zo’n programma waarna je zelf meteen aan de slag wil gaan. 

Gardener’s World

Welk volk is gek genoeg om al meer dan 50 jaar een wekelijks moestuinprogramma uit te zenden in prime time op vrijdagavond? De Engelsen natuurlijk. Gardener’s World werd voor het eerst uitgezonden in 1968 en bestaat nog steeds. Ons aller Monty Don verwelkomt ons in zijn eigen tuin en praat enkele reportages aan elkaar. Mijn favoriete stuk? Monty die je vertelt wat je deze week kan doen in je eigen tuin. Iedere vrijdag op BBC 1 en op Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=vOHOyNK57Yw

One thought on “Mijn favoriete moestuinprogramma’s

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *