Recept: simpele vlierbloesemsiroop

Vanaf mid-april begint het al. Bij iedere wandeling die we maken, houd ik mijn ogen open voor de tedere, witte knoppen tussen het onopvallende groen van de vlier. Ik kruis ze aan op de kaart in mijn hoofd (mijn lief kan je vertellen dat die niet veel voorstelt) en probeer in te schatten hoeveel weken we nog moeten wachten. Het is dagen tellen tot de zoete geur van vlierbloesems je tegemoet komt op de paden, maar dan gaat het snel. Dan is het tijd voor ieders favoriet: de vlierbloesemsiroop!

Vlier in bloei
De eerste bloesems aan deze vlier

Heb je nog nooit vlierbloesems geplukt in het wild? Check dan zeker deze blogpost om zeker te zijn dat je de juiste plant vast hebt én dat je de regels van het wildplukken respecteert.

Voor enkele flessen vlierbloesemsiroop heb je nodig:

  • Twee handenvol vlierbloesems
  • 1 citroen
  • 1 kg suiker
  • Water uit de kraan, eventueel gefilterd

Het simpelste recept voor vlierbloesemsiroop

Schud de vlierbloesems uit en laat ze eventueel een uurtje staan, zodat beestjes zich uit de voeten kunnen maken. Doe ze daarna in een kom en overgiet met een liter water, of tot ze onderstaan. Laat 24 uur afgedekt onder een vaatdoek staan.

Zeef het water en gooi de bloesems op je composthoop. Ik pluk er soms nog een paar bloemetjes af om in de siroop te doen, maar misschien is dat wel gewoon kitsch van mij.

Pers het sap van 1 citroen en voeg toe aan het water.

Weeg je vloeistof en voeg evenveel suiker toe als water.

Zet het water en de suiker op het vuur en laat tien minuten doorkoken.

Zet glazen flessen klaar en vul ze alvast met heet water.

Na tien minuten haal je de siroop van het vuur. Je kan eventueel een paar druppels op een bordje laten vallen en zien of de vloeistof nog waterig of al siropig is. Hou er rekening mee dat je siroop nog iets dikker zal worden als ze afkoelt, dus je hoeft nog super stroperige consistentie te hebben.

Giet het water uit je flessen, vul ze tot boven met siroop en sluit af. Bij het afkoelen zullen de flessen zichzelf luchtdicht trekken.

Bewaar in de koelkast, maar niet tot in het oneindige. De suiker, het luchtdicht trekken en je koelkast zorgen er wel voor dat je siroop een maand of twee zou moeten houdbaar zijn. 

Hoe gebruik je je vlierbloesemsiroop? 

Ik vind het zelf het lekkerst in een glas wijn of prosecco. Ga je alcoholvrij, dan is het ook heerlijk in een glas zelfgemaakte kombucha of in een glaasje fris spuitwater (Spa rood, voor de Nederlandse vrienden) met een schijfje citroen. 

Kombucha met vlierbloesemsiroop

One thought on “Recept: simpele vlierbloesemsiroop

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *