VIDEO: 3 moestuinlessen voor de komende zomer

De voorbije lente was een uitzonderlijk moestuinseizoen. Niet alleen door de droogte en de uren aan zonneschijn: ik denk dat mensen meer tijd dan ooit in hun tuin hebben doorgebracht. Bij ons was dat niet anders en vanaf mei begonnen die inspanningen al vruchten af te werpen. 

Rucola, radijsjes, verse kruiden, spinazie en aardbeien moesten niet meer in plastic bakjes en zakjes aangevoerd worden, maar komen gewoon uit de tuin. Die ziet er nu vol leven uit, dankzij heel wat compost, liefde en water op de juiste plekken en momenten. In mijn nieuwe moestuinvlog – die ik eind mei opnam – zie je al veel meer groen dan in mijn video uit april. 

Dit is het tweede moestuinjaar in onze tuin, dus we leren nog elke dag bij. De basics van je groenten water geven kende ik al (niet als de zon erop zit, idealiter ‘s morgens of ‘s avonds, en aan de voet van de plant, maar met de droogte in april en mei had ik toch een beetje meer kennis nodig. Die vond ik in de Instagram Stories van Mme Zsa Zsa en in dit artikel op de website van Velt. 

Blijkt dus dat je niet al je planten evenveel water hoeft te geven. Zo hebben je radijsjes heel veel deugd van elke dag een goede scheut water, maar geef je je tomaten bij het aanplanten liefst heel veel water om er daarna zeker een week niet naar om te kijken. Dan vinden hun wortels zelf de weg naar het water. 

Vorig jaar hebben we de start van het moestuinseizoen gemist en daardoor gooiden we de handdoek misschien wat te snel in de ring. Dit jaar heb ik al geleerd dat er groenten zijn die je altijd kan zaaien. Zo zaaien we nu iedere twee weken een paar rijtjes radijzen. De eerste spinazieblaadjes beginnen door te schieten, dus plan ik ook snel nieuwe spinazie te zaaien. Kies gewassen die snel opbrengst geven (zoals ook verschillende soorten sla of snijbiet) en zaai ze wanneer er plek vrijkomt in je moestuin. Dat kan bijvoorbeeld omdat je net geoogst hebt of omdat een ander gewas er niet lijkt te lukken. 

De derde les die ik met je wil delen is dat niets voor altijd is. Of zelfs niet voor een heel moestuinseizoen. In je moestuinplan staat misschien bij een bepaald veldje ‘aardappelen’, maar dat betekent niet dat daar het hele jaar aardappelen gaan staan. Vroege rassen kan je in juni al oogsten, waardoor het veldje dus leeg staat tot volgend jaar. Maar dat hoeft dus niet.

Nadat ik vorig jaar het gevoel had niet alles uit de tuin te halen eens ik sommige groenten geoogst had, heb ik dit jaar wat verder gedacht. Ik ben uitgekomen op groenbemesters. Dat zijn planten die je inzaait, waardoor de grond niet bloot komt te liggen en waardoor er extra humus ontstaat en een betere bodemstructuur. Je leest er hier meer over. Ik heb Phacelia en Gele Mosterd liggen en ben nu al benieuwd wat dat gaat geven!

Pin mij voor later:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *