Maak je eigen wildebloemenmix

Van de schoonheid en het nut van een stukje wild in je tuin, hoef ik jou waarschijnlijk niet meer te overtuigen. Lang gras en inheemse bloemen zijn cruciaal voor bijen en insecten. Onze kat Peloeze verbergt zich er ook graag in voor een lang dutje. Bovendien zijn eenjarige, wilde bloemen gewoon een lust voor het oog. Je hoeft zelfs niet meteen een hele bloemenweide te zaaien. Misschien heb je in je borders plaats voor wilde bloemen of kan je een strook van je gazon inzaaien?

Koop je hiervoor een wildebloemenmix dan zijn er een aantal zaken waar je moet op letten. Zo kunnen er exoten voorkomen tussen de bloemen, kunnen bepaalde bloemen minder geschikt zijn om bijen te voeden en zijn niet alle mixen van biologische oorsprong. Hoeveel van de bloemen die je langs akkers en wegen ziet bloeien, vind je ook terug in je wildebloemenmengeling? 

Maar geen nood! Je kan heel eenvoudig je eigen bloemenmengeling maken. Het enige wat je moet doen, is een wandeling of twee maken met een paar envelopjes in je achterzak en respect voor je omgeving. Moet lukken, niet?

Hoe maak je je eigen bloemenmix?

Is er een plekje waar je vaak wandelt of fietst en al heel wat bloemen in bloei hebt zien staan? Vanaf juni komen sommige van die bloemen al in zaad. Het moment dus om aan je bloemenmix te beginnen. Identificeer welke planten je volgend jaar graag in je tuin wil. Dat kan doordat je nog weet waar bepaalde bloemen deze lente gebloeid hebben of door een plantherkenningsapp te gebruiken. Zelf gebruik ik meestal PlantNet hiervoor. 

Heb je de plant gevonden die je zelf wil zaaien, neem dan een envelop of (herbruikbaar) theezakje en pluk de zaden. Let voor je plukt goed op of het zaad al rijp is. Dan zal het bruiner zijn en makkelijker van de plant komen, dan onrijp zaad, dat vaak nog groenig van tint is. Bij sommige planten zal er bij het plukken ook heel wat zaad op de aarde naast de plant vallen. Super! Je goede daad voor vandaag zit er ook op. 

Je kan per plantensoort een andere envelop gebruiken om thuis nog eens goed te bekijken wat je precies geplukt hebt. Ben je er gerust in, dan kan je alles meteen in dezelfde envelop doen.

Enkele regels en tips rond het wildplukken

 • Pluk alleen voor je eigen gebruik
 • Zorg dat er meer dan voldoende blijft voor de dieren. Ik pluk enkel als ik zie dat het om een plant gaat die in overvloed aanwezig is en er ook nog andere exemplaren in dezelfde toestand (bloei of vruchten) zijn. Bloeien er bijvoorbeeld nog maar een bloemen aan een struik, dan pluk ik er nog geen en kom ik enkele dagen later nog eens langs.
 • Pluk langs de paden en verstoor je geen planten- en dierenleven tussen het gras.
 • Pluk zo veel mogelijk boven knie- of heuphoogte. Zo komt er niet te veel honden- of vossenpipi op je handen.
 • Niet zeker wat je plukt? Neem een plantengids mee of installeer PlantNet op je smartphone. Pluk je iets om het daarna op te eten, wees dan extra voorzichtig. Veel planten lijken op elkaar.

Welke bloemen gaan er in je eigen bloemenmix?

Als je goed rondkijkt op je wandelingen, heb je vast al gezien dat er veel meer soorten wilde bloemen voorkomen dan de occasionele klaproos. Hoe kies je welke bloemen jij wil zaaien? Makkelijk: gewoon wat je mooi vindt én waar je genoeg planten van vindt om te plukken. Je wil namelijk niet al het zaad plukken van een plant die maar zelden in het wild voorkomt. Bekijk ook welke soorten bloemen bijvoorbeeld gaan woekeren.

Als je enkel deze maand gaat plukken, zal je tuin volgend jaar vooral in het voorjaar bloeien. Waarom? Je hebt zaad geplukt van bloemen die in de zomer al uitgebloeid zijn. Wil je een mengeling die op verschillende momenten in bloei komt, dan zul je ook op verschillende momenten moeten gaan wandelen en plukken. Ik plukte eind juni zaad van deze bloemen:

 • Klaprozen
 • Fluitekruid
 • Kaasjeskruid
 • Herik
 • Silene 
 • Zuring
 • Scherpe boterbloem

Ik voeg aan mijn mengeling nog zaad van goudsbloemen, juffertjes in ‘t groen en slaapmutsje uit mijn eigen tuin aan toe, en hou tot het einde van de zomer mijn ogen open voor meer uitgebloeide bloemen vol zaad.

Wanneer moet je een bloemenmengeling zaaien?

Zoals je hierboven al las, kan het geen kwaad als zaad nu al in de grond gaat. In de natuur gaat het namelijk ook zo. De zaden gaan voorlopig niets doen, maar eens het voorjaar begint, beginnen ze als bij magie te kiemen. 

Ik ga mijn bloemenmengeling zelf nog niet zaaien omdat we eerst nog een paar veranderingen gaan aanbrengen in onze tuin. In het vroege voorjaar (rond februari) plan ik dan deze mix uit te zaaien. Voorlopig kan je de bloemenmengeling in een envelop op een droge, koele plaats bewaren. Bij mij is dat de kelder.

Wat denk je: ga jij ook je eigen bloemenmengeling plukken? Welke bloemen wil je graag zaaien? Laat zeker een comment achter want ik ben héél benieuwd!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *