Waarom duurzaamheid de eenvoudigste optie is

Duurzaamheid klinkt lastig, als iets wat veel werk is en duur. In se is duurzaamheid iets wat jou net last en moeite moet besparen. Het betekent namelijk dat iets gemaakt is om lange tijd mee te gaan. Omdat iets duurzaam is – een voorwerp, een actie of zelfs een visie – hoef je het niet ieder jaar te gaan kopen, opnieuw uit te voeren of of erover na te denken.

Eén keer wat meer moeite doen, kan je dus op lange termijn zo veel opleveren. Als je bijvoorbeeld goed nadenkt over de kleren die je koopt, ben je er langer tevreden over en hoef je niet impulsief een nieuwe garderobe te gaan kopen. Over zo’n minimalistische, faire kleerkast vertel ik je hier trouwens meer. 

Duurzaam te werk gaan in je moestuin bijvoorbeeld (door te composteren, te mulchen, een regenton te plaatsen) bespaart je werk in the long run. Volgend jaar hoef je bijvoorbeeld geen compost te gaan kopen. Als je mulcht moet je minder water aansleuren voor de meeste van je planten. En met die regenton, hoef je niet met gieters naar je keuken om dat water. Dat zal je ook een pak geld op je waterfactuur schelen.

Het verhaal van duurzaamheid

Dat duurzaamheid moeilijk en duur is, is een verhaal dat ons verteld wordt. Net zoals ons verteld wordt dat we een carrière moeten hebben om gelukkig te zijn en dat thuis blijven saai is. Het verhaal wordt zo vaak verteld, dat mensen er niet aan twijfelen. “Duurzaamheid is duur en moeilijk, dus ik begin er gewoon niet aan.” We stellen het niet in vraag en gaan bijgevolg ons gedrag niet aanpassen. Ons leven is namelijk al moeilijk en duur genoeg. 

Er zijn mensen die verhalen in één keer radicaal willen veranderen. Ik ben zelf meer van de geleidelijke aanpak. Omdat je met suiker meer vliegen vangt dan met azijn, probeer ik de makkelijke en lekkere manieren te tonen van een duurzamer leven. Daarbij laat ik me inspireren door Merel van de Groene Meisjes, Jennie van Jennie from the Blog en Mme Zsa Zsa. Grappig dat het vrouwen zijn die de zachte, groene revolutie leiden, niet?

Mensen vinden het niet erg om kleine veranderingen toe te laten in hun leven. Een emmer in de douche om water op te vangen of een zakje meenemen naar de winkel voor fruit en groente: is geen moeite. Maar vraag niet om alle grote veranderingen in één keer door te voeren. Heb jij je leven ooit al in één keer volledig omgegooid? Ik alleszins niet.

“Eén stap met de keer”

Zo kan je het verhaal beetje bij beetje veranderen. “Duurzaamheid is meestal moeilijk en duur, maar ik kan stoppen met het verspillen van water in huis en mijn jeansbroeken ecologisch kopen”. Of misschien “Duurzaamheid kan moeilijk en duur zijn, maar als ik kamer per kamer in mijn huis plastiekvrij maak, dan is dat ook al gewonnen.”

In sommige gevallen kan het zelfs worden “Duurzaamheid is makkelijk want ik hoef er niets voor te doen”. Want je gras niet afrijden, onkruid laten staan, geen nieuwe kleren kopen en geen verre reizen plannen: dat zijn héél duurzame beslissingen. 

Niet al de stappen die je neemt om duurzamer te leven, gaan van de grootte-orde “wereldschokkend” zijn. Dat hoeft ook niet. Na een aantal kleinere stappen – stoffen zakjes meenemen naar de winkel, vaker je fiets nemen in plaats van de auto – voel je je misschien klaar voor een grotere stap, zoals vaker plantaardig eten of je spaargeld bij een bank zetten die investeert in groene initiatieven. 

Die kleine stappen zullen zelf niet meteen de wereld redden, maar als ze je het vertrouwen geven en de sense of urgency om een grote stap te nemen, dan hebben ze zeker een doel gediend. Bovendien inspireer je er misschien iemand anders mee die daarna ook een grote stap zal zetten.  

Welke kleine of grote stappen heb jij al gezet?

One thought on “Waarom duurzaamheid de eenvoudigste optie is

  1. Wat een bloem van een blog! Alles dat ik altijd vertel aan andere mensen over duurzaam leven, maar dan beter en bovendien nog esthetisch verantwoord ook.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *