Mijn doelen voor 2020: update + tips!

Ik ben niet het type van voornemens en al zeker niet met nieuwjaar. Soms laat ik me  wel eens strikken om er een te maken na een ontspannende vakantie, maar daar blijft het bij. In 2020 zette ik mijzelf wel een aantal doelen. 

Voor mij ligt het verschil tussen een doel en een voornemen erin dat een doel iets is dat je werkelijk kan behalen, terwijl een voornemen meer een nieuwe gewoonte is die je jezelf wil aanleren: drie keer per week sporten of positief denken. Een doel kan je behalen en dan afvinken van je lijstje. Als je een hele maand flink gesport hebt, moet je dat de volgende maand gewoon opnieuw doen (daarom begin ik er gewoon niet aan).

Wat ik verder goed vind aan doelen stellen, is dat het je helpt richting houden. Als iemand mij iets vraagt en ik voel in mijn gut dat het niet echt iets voor mij is of dat dit niet het juiste moment is om het te doen, dan kijk ik naar mijn doelen. Past het in mijn doelen voor dit jaar? Super, dan doen we het en is mijn gut feeling misschien gewoon angst? Past het er niet in, jammer. Misschien een andere keer.

Hoe kan je je beter aan je doelen houden

2020 is nu niet bepaald gelopen zoals we verwacht hadden (al wordt het wel eentje om te onthouden), maar mijn doelen heb ik nog steeds op het oog. Sommige zijn nu minder belangrijk dan in het begin van het jaar en er zijn intussen ook andere bijgekomen. Voor we in mijn doelen duiken, geef ik je alvast wat tips om het hele jaar met je doelen bezig te blijven.

  1. Hou ze bij op een plek die je vaak ziet. In mijn geval is dat de eerste pagina van mijn bullet journal. Als ik dus een weekplan of een to do-lijst maak, dan kan ik altijd de reflex maken of dat in mijn doel past.
  2. Breek ze op in kleinere doelen per seizoen of maand. Dat doe ik ook in mijn bullet journal, wanneer ik een maandplan maak of een weeklijstje.
  3. Durf ze tegen het licht houden. Sommige doelen zijn vandaag minder van tel, andere lijken plots belangrijker. Hou ze niet vast gewoon omdat het moet, maar laat ze ook niet te snel los. 
  4. Werk niet aan al je doelen tegelijk. Zeker als je doelen maakt voor een heel jaar, kan je best de ene maand op één doel werken en de volgende maand aan een ander. 
  5. Geef jezelf het hele jaar. Heb je nog geen enkele van je doelen bereikt in juni? Niet erg, je hebt nog zes maanden en waarschijnlijk heb je op verschillende doelen al vooruitgang gemaakt en ben je dicht bij het afvinken ervan. Zo niet, laat een doel los of steek een tandje bij.

Mijn doelen voor 2020

Voor 2020 heb ik één groot doel, één middelgroot en een paar kleinere doelen gesteld. 

Freelance copywriter in bijberoep worden (liefst succesvol)

Dit is natuurlijk mijn grootste doel dit jaar en hier ben ik best goed op weg. De eerste maanden was het heel stil in mijn inbox (mede dankzij corona? Geen idee eigenlijk), maar sinds deze zomer komt het op snelheid. Mijn eerste opdrachten zijn opgeleverd, er zijn al facturen verstuurd en ik heb nog wat werk klaarliggen. Dit doel heb ik voor mijzelf ook opgedeeld in kleinere brokken zodat ik iedere maand weet waarnaar streven. Meer weten over mijn freelance-reis? Je leest hier waarom ik de stap neem en hier over mijn aanbod.

Een e-book schrijven en publiceren

Ik hou van blogposts schrijven, maar het lijkt me leuk om eens aan iets groters te werken. Om meer focus te houden, een groter verhaal te vertellen en je nog betere zondagen te bezorgen. Ik werk momenteel aan iets leuks dat dit najaar uitkomt. Schrijf je alvast in op de nieuwsbrief om het niet te missen!

Gedichten publiceren met Emilie

Vorig jaar maakte Emilie in de donkere maanden twee prachtige postkaarten, met één van haar gedichten en één van de mijne op. Het was zo fijn om mijn woorden zo in druk te zien dat ik het dit jaar opnieuw wou. Helaas ben ik iets te druk bezig geweest om veel te dichten. Maar wie weet komt deze er nog van, op de valreep. Wat denk je, Emilie?

Een moestuin op schema

Het is mijn tweede echte moestuinjaar en ik wou dit jaar alles beter doen dan vorig jaar. Vorig jaar was een beetje een teleurstelling, maar ik heb er gelukkig heel veel uit geleerd. Ik ga niet zeggen dat mijn tuin al die van een ervaren moestuinier is, maar we eten intussen al bijna twee maanden enkel groenten en fruit uit de tuin én ik ben erin geslaagd al een paar gewassen te zetten voor het najaar. Dat klinkt best wel op schema niet? Klik hier voor een toertje door de moestuin.

Pinterest for business leren

Ik heb al heel veel bijgeleerd dit jaar (ik volgde al twee cursussen bij Studio Sociaal en eentje bij C Academy) maar aan Pinterest for Business ben ik nog niet aangekomen. Misschien ergens dit najaar? Ik heb alvast eentje op het oog en plan om nog het hele jaar veel bij te leren.

Meer maakblogposts maken

Mijn nieuwsbrief daagt me uit om iedere maand een recept of maakblogpost klaar te hebben voor mijn lezers. Dus ik werk hier wel aan. Zo verscheen dit jaar al een post over je eigen bloemenmengeling maken en een aantal recepten. Ik hoop dit jaar ook nog een paar handwerkposts te kunnen delen.

Leren mealpreppen

Begin 2020 leek mealpreppen echt een goed idee. Als je de hele dag van huis bent, is het fijn om ‘s avonds je koelkast open te trekken en snel klaar te maken wat je op zondag voorbereid hebt. Ik had dan ook dit boek gekocht (wel een aanrader) en al een menu uitgeprobeerd in de lente. Maar plots veranderde de werkelijkheid, waren we hele dagen thuis en had ik daarbovenop ook elke dag verse groenten uit de moestuin waar ik iets mee moest doen. Het boek staat dus even terug in de boekenkast en we zien wel wat er gebeurt als het leven weer aan snelheid wint.

Dingen die niet op mijn lijstje stonden en die we toch gewoon gedaan hebben: fulltime van thuis werken, een hond adopteren, occasioneel een moestuinvlog filmen, een nieuwsbrief starten voor de blog én de podcast en eindelijk iets aan de muren hangen in huis. Dat zijn de zaken die ofwel passen in één van mijn doelen of die me zo leuk/belangrijk leken dat we het toch gedaan hebben (hey, Rikkie). 

Ik hoop dat ik op het eind van het jaar een aantal doelen kan afvinken en zo niet, dan heb ik zeker veel bijgeleerd dit jaar.

En jij? Werk jij met doelen?

One thought on “Mijn doelen voor 2020: update + tips!

  1. Wat een fijne blogpost!
    Mijn doelen zijn deels in het water gevallen door Corona, maar bij veel doelen komt er wel nog een leuke of creatieve twist. En het is zoals je schrijft: sommige dingen evolueren ook, en zijn plots minder belangrijk geworden.
    Succes met je plannen en doelen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *