Maak je eigen droogboeket

Bloemen horen bij de zonnige tijd van het jaar. Wanneer er als bij wonder kleur uit de grond komt geschoten en je die maar hoeft te plukken om een mooi boeket op tafel te zetten. In de herfst en winter is het iets lastiger, maar als je er op tijd aan denkt, kan je ook dan je tafel opleuken met een stukje natuur. Je zorgt gewoon voor een droogboeket.

Door de kleuren van een droogboeket – vaak warme geel- en bruintinten – zijn ze perfect om een beetje temperatuur toe te voegen aan winterse dagen. Je hoeft geen water te verversen en ze blijven maanden of zelfs jaren mooi. Je kan ze dus ook op plaatsen zetten waar je normaal geen boeket zou zetten, zoals op je slaapkamer, de gang of je bureau.

Je kan de mooiste droogboeketten kopen (ze komen er vanaf september mee op de proppen, dus hou je ogen open), maar je maakt zelf ook eenvoudig simpele boeketjes om rond het huis te zetten. Pluk je droogboeket zelf in de tuin of in het wild. 

Wat pluk je voor een droogboeket?

Planten die ik in de tuin pluk voor een droogboeket: 

 • uitgebloeide alium
 • verdroogde dille of venkel
 • gipskruid
 • lavendel
 • grassen
 • vlas

Planten die ik langs de weg of velden pluk:

 • wilde of verdwaalde tarwe
 • boerenwormkruid
 • wilde wortel
 • grote kaardebol
 • wilde grassen
 • zaaddozen van klaprozen en juffertjes in ‘t groen

Pluk je langs de weg, hou dan wel rekening met onderstaande richtlijnen. 

 • Pluk niet te veel. Laat altijd genoeg bloemen in bloei hangen.
 • Let op wat je vast neem. Neem bijvoorbeeld eerst een foto met de app Plantnet om te weten welke bloem je wil plukken.
 • Pluk liever een beetje van verschillende planten dan alles van één plant of boom. De bijen en vogels gaan je dankbaar zijn.

Je boeket drogen of gedroogd plukken?

Je kan ervoor kiezen om de bloemen en grassen zelf te drogen. Dan hang je ze ondersteboven in een droge kamer, niet in direct zonlicht. Als ze hun kopjes dan laten hangen, trekt de zwaartekracht die mooi naar beneden. Je kan eventueel een papieren zakje over de bloemen trekken, zodat je vloer niet vol stuifmeel, zaadjes en gesneuvelde insectjes ligt.

Ben je iets luier (hoi team!), dan kan je ook gewoon je tuin of de natuur in trekken en daar mooie, gedroogde bloemen en planten zoeken voor in je boeket.

Ik doe het zelf meestal op die tweede manier. Dan weet je meteen zeker dat je oogst mooi droogt (want dat is al gebeurd) en dan heeft de plant nog de kans om zijn zaad te verspreiden waar ie stond. Schudt er nog even mee, zodat je volgend jaar opnieuw mooie bloemen hebt op dezelfde plek. 

Je kan een mooi boeket schikken of je zet een vaas klaar en steekt er iedere keer een mooie vondst in als je thuis komt van je wandeling. Dat is hoe ik het doe. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *