De herfst overleven

De herfst is voor veel mensen een moeilijk seizoen. Je knippert en plots is het om 17u donker. Het regent, het waait en nu moeten we ook nog in ons kot blijven, terwijl we elkaar zouden willen opzoeken en samen een pannenkoek gaan eten. Geen makkelijke periode, dus als herfstliefhebber help ik je graag om toch het beste van het seizoen te maken.

(Voel je je echt heel somber en houdt dat weken aan, dan heb je geen blogpost nodig over “het beste maken van het seizoen”, maar ga je toch beter even naar de huisarts. Zij helpen je met veel zorg verder. Ik denk aan je.)

Breng buiten tijd door bij daglicht

Oké, het is vroeger en vaker donker, maar wist je dat het licht fantastisch is in de herfst? Het valt tussen wolken en bomen en lijkt wel magisch. Zorg dus dat je genoeg tijd buiten doorbrengt als het weer dat toelaat. Huisdieren maken het je daar makkelijk bij. Onze Rikkie moet twee keer per dag gaan wandelen en onze kippen wonen op het eind van onze tuin. Dus we moeten sowieso naar buiten, al is het maar even. 

Zonder huisdieren kan je natuurlijk ook gaan wandelen. Spreek af met vrienden of familie voor een coronaproof wandeling in de buurt of op verplaatsing. Wij ontdekten deze zomer de Tweebergenwandeling (Westouter) en de Driekastelenroute (Sint-Michiels). Check zeker de website van Natuurpunt als je een mooie wandeling in je buurt zoekt.

Kleed je warm aan (een muts kan nooit kwaad) en neem gewoon zelf je thermos met koffie of thee mee zolang de horeca gesloten blijft of haal een takeaway koffie.. Mijn favoriete thermos voor thee is deze Dopper (affiliate link). Onze koffie halen we altijd in een Keepcup.

Wil je mooie herfstblaadjes drogen? Neem dan ook een boek mee op wandeling zodat ze niet verfrommelen in je jaszak. Wil je geen herfstblaadjes drogen? Neem dan ook een boek mee. Gezellig lezen op een bankje in de zon: meer heb je toch niet nodig?

Blijf je liever thuis, dan kan je ook je tuin gaan voorbereiden op de herfst. Tip: je hoeft geen tripje naar het recyclagepark te plannen. Al je bladeren, moestuinplanten en snoeisel kan je gewoon kwijt in je eigen tuin. Hier lees je hoe wij het aanpakken.

Heb je maar vijf minuutjes, sla dan een warm deken om en drink je thee buiten op. Alleen of in gezelschap, in je tuin of met je thermos in het park. In de herfst komen de mooiste vogels uit en al zie je ze niet, je kan altijd genieten van hun gekwetter. Omdat het pas later licht wordt, pik je ook makkelijker een zonsopgang mee in de herfst. Ze zijn vaak prachtig, dus check hoe laat de zon opgaat en neem een momentje om ernaar te kijken. 

Maak het binnen gezellig

Of we willen of niet, in de herfst brengen we meer tijd binnen door. Dan kunnen we het maar beter gezellig maken. Vul je zetel met dekentjes en kussens en zet een paar kaarsen neer. Ik durf er zelfs een paar aansteken op tafel als ik zit te werken. Dat is extra gezellig. En nee, een deken om je slaan terwijl je in een videocall zit is not a crime. Of het nu voor de warme of de gezelligheid is.

Over die warmte: ik heb pas enkele weken geleden voor het eerst een kersenpitkussentje gekocht en dat is dus overal goed voor hé. Kou, nekpijn, menstruatiepijn, tristesse: 2 minuutjes op 800 watt en het is vergeten.

Geen idee wat je binnen moet doen? In deze blogpost deel ik 10 activiteiten voor op een druilerige herfstdag.

Ik maak door de week vaak een plateautje voor mezelf en Jasper tijdens het werken: een schaaltje met een tas thee of koffie, een koekje en soms nog een stuk chocolade. Mijn moeder maakte dat als ik aan het studeren was en ik vond het altijd zo gezellig. Jullie vinden dat blijkbaar ook want jullie delen hetzelfde ritueel met #teamplateautje. Ik maakte zelfs een reel (mijn eerste ooit) met de basics van de kunst van het plateautje.

De herfst is ook de voorbode voor heel wat feestdagen. We gaan die waarschijnlijk iets bescheidener vieren dan gewoonlijk, maar dat houdt ons niet tegen om ons huis te versieren, toch? De kerstlichtjes kan je nu al uithalen voor meer sfeerverlichting in huis. 

Het bloemenseizoen zit er al op, maar een gezellig droogboeket op tafel doet ook veel. Heb je geen droogboeket gemaakt deze zomer, dan kan je lokale, ecologische droogboeketten onder meer bij Blommm in Gent kopen.

Binnenblijven en je vrienden schrijven: altijd een goed idee.

Leg wat pianomuziek op (dit is mijn go to Spotify-lijstje) of een heerlijke herfstplaat. Ik denk spontaan aan Tapestry van Carole King, maar stuur me gerust je suggesties. In het najaar zijn we geneigd om meer tijd voor onze televisie door te brengen, maar probeer je normale avondactiviteiten ook effectief te reserveren voor ‘s avonds. Vanaf 18u in de zetel Netflix kijken, zorgt er alleen voor dat je donkere avonden eindeloos lijken. 

3 Netflix-tips voor deze herfst (hier vind je al mijn favoriete series op Netflix):

  • Gilmore Girls: deze serie is gemaakt voor de herfst. Zitten er geen herfstblaadjes in de intro? 8 seizoenen in Stars Hollow met Rory en Lorelai lijken mij voldoende om het seizoen door te komen?
  • The Chilling adventures of Sabrina: een huizenhoog cliché, maar de herfst is toch het heksenseizoen hé? In deze remake van de hilarische sitcom Sabrina, the teenage witch, gaat het er iets grimmiger aan toe, maar mij plakte het drie seizoenen aan het scherm. 
  • Matilda: deze zalige verfilming van het gelijknamige boek van Roald Dahl is pure feelgood. Ideaal om een herfstige zondagmiddag onder een dekentje te bekijken. 

Hopelijk heb je hier iets aan. Laat jouw tips gerust in de comments achter!


De links in deze blogposts naar bol.com zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een percentage krijg van het bedrag dat jij aan bol.com betaalt, zonder dat jij daarvoor meer hoeft te betalen. Laat dat je niet tegenhouden als je het boek graag leent in de bib of bij je favoriete onafhankelijke boekhandel koopt. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *