Originele post in vijf stappen

We zullen de mensen die we het liefste zien, weer een tijdje niet kunnen – eh – zien. Gelukkig leven we in een tijd van videocalls, spraakberichten en Instagram Stories, dus we verliezen elkaar zeker niet uit het oog. Wil je je vrienden, familie en collega’s verrassen, dan is een leuke brief tussen een stapel rekeningen wil leuk, niet?

Over het wat en waarom van post of snailmail schreef ik tijdens de vorige lockdown al deze post.Vandaag neem ik je mee in het hoe. 

1. Koop een kaartje bij je favoriete illustrator

Een mooi kaartje of zelfs een echt blaadje briefpapier (Diddl, iemand?) overleeft langer dan je standaard WhatsApp-bericht. Bij ons hangen de kaartjes maanden uit en herlees ik ze af en toe. Of ze belanden tussen een boek en gaan overal met me mee. Je geeft je ontvanger meer dan een bericht, als je een brief of kaart stuurt. Je geeft ze echt een herinnering om mee te nemen.

Ik heb een etui met al mijn kaartjes in, waar ik in grabbel als ik iets wil versturen. Die kaartjes bestel ik online bij illustratoren, koop ik in boekhandels of leuke winkeltjes of haal ik uit Flow Magazine. In deze blogpost link ik enkele illustratoren met prachtige kaartjes, maar check zeker je lokale boekhandel eens.

https://www.teken-ing.nl/shop/

2. Zoek mooie papiertjes bijeen en maak een kleurrijke envelop

Geef de ontvanger van je post al een hint naar de fijne verrassing die hem te wachten staat, door je post niet te vermommen als een saaie rekening. Je kan je envelop behangen met stickers, je kinderen of huisdieren er iets op laten tekenen. Wil je extra punten voor inzet, dan kan je je envelop zelf maken!

Kies een leuk papiertje: dat kan een mooie foto zijn uit een tijdschrift, een pagina uit het Flow Book for Paper Lovers of een gekleurd blad papier waar je al op getekend hebt. Ik heb mallen om zelf mijn enveloppen te maken, maar als je die niet in huis hebt (not everyone’s a paper freak) kan je ook vertrekken van een gewone envelop. 

Normaal is je envelop gemaakt uit één stuk papier, dat gevouwen en gekleefd wordt tot er een brief in kan. Om er opnieuw één stuk papier van te maken, dat je kan gebruiken als template voor je eigen enveloppen, neem je de envelop en maak de randen waar het papier gelijmd is los, zodat je het papier kan openvouwen tot een papier. Dus zonder je envelop open te scheuren. Leg je template op jouw papiertje, teken de randen over, knip de envelop-vorm uit en vouw op dezelfde plaatsen als het origineel. Tada!

Je vindt online ook enveloptemplates als je niet wil klungelen.

Veelgestelde vraag: mag je een zelfgemaakte envelop wel op de post doen? Ja, zolang er een postzegel op kleeft, mag je alles.

3. Steek er iets lekkers bij (mijn tip: thee)

Ik vind het leuk om naast een kaartje ook een “momentje” in de post te steken. Iets leuks of lekkers dat de ontvanger kan doen, eten of drinken, zodat je hun dag nog leuker maakt. Ik ga meestal voor een zakje thee. Zo heb ik dankzij Fanny de Lady Grey-thee ontdekt, die nog altijd één van mijn favorieten is. Thee is ook gewoon één van de makkelijkste dingen om in een envelop te krijgen zonder er een tweede postzegel te moeten opkleven. Lekker plat en licht.

4. Schrijf een lieve boodschap op het kaartje

Het stuk waar veel mensen op vastlopen: wat schrijf je in zo’n kaartje? We zijn zo gewoon van snel met elkaar te communiceren, zonder nadenken bijna. Maar wat zeg je als het aantal woorden beperkt is of als je iemand schrijft die je al even niet gehoord hebt?

Dingen waar ik over schrijf:

  • Hopen dat het hen goed gaat.
  • Iets over het kaartje of de thee
  • Iets over hun hobby’s (vb. tuinieren als het lente is, of boeken lezen in de herfst)
  • Laten weten hoe het met mij gaat: goed, slecht en alles daar tussenin
  • Wat je mist aan de ontvanger: hun lach, hun flauwe moppen of de koekjes die ze meebrengen naar kantoor
  • Een leuke herinnering die jullie delen
  • Iets wat jullie samen kunnen plannen

Denk eraan dat het een paar dagen duurt om jouw brief af te leveren. Over het weer schrijven is dus niet alleen een cliché, maar ook een risico: over een paar dagen schijnt de zon misschien al weer. Hetzelfde geldt voor coronamaatregelen.

Pieker niet te veel over je kaartje. Als het met liefde geschreven is, wordt het altijd met liefde ontvangen.

5. Bedank je postbode

Postbodes blijven trouw op post en nemen er heel wat pakjesbedelingen bij dit jaar. Een simpele “dank je” op je envelop (en even zwaaien als je ze ziet rijden) zal hen misschien ook deugd doen.

One thought on “Originele post in vijf stappen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *