Hoe ik me voorbereid op een bijzondere Kerst

De ironie. Vorig jaar op kerstdag zei ik helemaal over mijn toeren in de auto: “volgend jaar gaan we weg met Kerstmis, zodat we alle feestjes kunnen skippen en gewoon rustig alleen vieren.” Fast forward naar 2020 (I wish, elke dag duurt precies een week dit jaar) en dat is net wat ik krijg voor Kerst: de gelegenheid om helemaal alleen te vieren.

Misschien wat context. December is altijd een drukke maand op het werk en ik tel echt af naar de kerstvakantie om uit te hijgen. Er zat vorig jaar niet zo veel tijd tussen het einde van mijn werkweek en de eerste kerstfeestjes, dus ik werd meteen in de spiraal van pakjes en kerstindigesties gezogen. Jasper had daarbovenop een kleine galcrisis, waardoor we op de dag voor Kerst nog naar het ziekenhuis moesten voor een echo (alles was oké) en ik dus nogal ongerust was over iedere kroket die hij in zijn mond stak.

Kerstavond en Kerstmis waren niet ontspannen en de kinderen die altijd maar meer pakjes willen opendoen, het zuurstofgehalte dat met de minuut zakt in Vlaamse huiskamers in feestmodus en de suiker en alcohol in elke hap, deden mijn hoofd ontploffen. Sfeer gekelderd, moest Jasper mij naar huis brengen, waar ik de rest van de dag huilend doorbracht terwijl ik The Witcher aan het bingen was.

Nu ik het allemaal zo neer typ, kijk ik ineens weer een stuk meer uit naar deze bijzondere feestdagen dit jaar. Want dat ze met merkelijk minder lawaai en meer zuurstof zullen doorgaan, is zeker. En daar bereid ik me nu al op voor, want ik weet dat er een moment komt dat ik de drukte en de gezelligheid even hard ga missen als de garnaalkroketten van mijn schoonmoeder. Daarom heb ik een paar strategieën.

De Kerstbucketlist

De feestdagen hebben zo hun eigen tradities waar we ieder jaar naar uitkijken: pakjes geven aan mijn nichtjes, een haardvuur bij mijn ouders op Kerstavond, onze ochtendwandeling op Kerstochtend, ijstaart bij mijn grootouders en vuurwerk jagen met onze beste vrienden.

Dit jaar gaat het gros van die tradities niet door kunnen gaan. Daarom heb ik nu al een lijstje gemaakt met wat ik in de plaats kan doen. Dan heb ik iets om naar uit te kijken en zorg ik dat ik ze zeker doe. Want ze staan op een lijstje en zo werkt dat, toch?

Momenteel staat al op mijn lijstje:

  • Vuur maken in onze vuurschaal
  • Wandelen op kerstochtend met Jasper en Rikkie
  • Overdag kerstfilms kijken op Netflix
  • Een groot takeaway ontbijt bestellen
  • Onze jaarlijkse kerstkaart maken
  • Een kerstdiner voor twee koken
  • De kerstspecial van Doctor Who kijken terwijl Jasper mij naast mij uitlacht
  • Onze kerstcadeautjes rondbrengen met enkele stoepbezoekjes
  • Foto’s kiezen voor de maandkalender van 2021
  • Naar het nieuwjaarsconcert kijken op televisie

Ik heb hier een lijstje van gemaakt in mijn bullet journal, maar je kan je lijstje ook ophangen aan de koelkast of in je notities op je telefoon steken. Zo kan je op de stille, misschien trieste of eenzame momenten, toch iets bedenken om te doen of te plannen

De adventskalender

Advent was bij ons elke week een extra kaars aansteken op de krans die in de klas stond. Mijn nicht had meer geluk. Ze kreeg ieder jaar een kartonnen kalender met een kerstman op en iedere dag kon ze een deurtje opendoen en een chocolaatje eten. Drie keer raden welke betekenis van advent mij bijgebleven is?

Vorig jaar bestelde ik voor de eerste keer de thee-adventskalender van Your Daily Teacup. Theefanaat Rensina selecteer 25 theetjes die elk in een zakje gaan. Iedere dag kunnen we dus genieten van een heerlijke tas thee terwijl we aftellen naar Kerst.

Dit jaar wil ik nog iets toevoegen aan onze adventstraditie. Omdat ik nu al weet dat het een maand van ups en downs wordt, wil ik elke dag iets opschrijven dat mij blij maakte. Zo zorg je dat je elke dag de lichtpuntjes ziet én kan je op het einde van de maand (of als je even een moeilijk moment hebt) terug kijken wat de maand al bracht aan mooie momenten.

Gezelligheid

Gezelligheid is eigenlijk standaard mijn overlevingsstrategie, maar dit jaar mogen we er nog een schepje bovenop doen, denk ik. Onze kerstversiering is normaal eerder minimalistisch, omdat we in december niet zo vaak thuis zijn. Tijdens de week zijn we op het werk en met de feestdagen zelf hollen we van winkel naar bezoek naar uitwaaien tijdens een wandeling om te bekomen van alle drukte.

Niets daarvan dit jaar, behalve dat uitwaaien, dus hebben we eind november de kerstboom al gezet. Ik heb een grote voorraad kaarsen gekocht om voor extra sfeer te zorgen en soms werk ik zelfs onder een dekentje in plaats van een trui. Alles om die extra beetje gezelligheid in huis te halen.

Die gezelligheid zit in inrichting, maar ook in momenten. Mijn plateautjesgewoonte ken je misschien al (zo niet, check hier hoe ik met een plateautje voor extra gezelligheid zorg), maar ook op vrijdagavond probeer ik iets extra te doen. Vrijdag is onze takeawaydag. Normaal eten we dan voor de televisie (ook gezellig) maar de voorbije weken heb ik iedere keer de tafel gedekt met onderleggers, kaarsen en “de goeie wijnglazen” om er echt een etentje van te maken.

En dat werkt! Onze gezelligheidsbarometer piekte. Waarschijnlijk omdat ik gezellige etentjes met vrienden mis en we zo gewoon een etentje met ons twee doen. 

Lief zijn voor elkaar

Mijn laatste tip: tolerant zijn voor elkaar. Iedereen heeft het lastig. Veel mensen zien hun kerstplannen in duigen vallen. Ik merk bij mijzelf dat ik soms iets korter reageer dan ik normaal zou doen. Jasper is daar meestal het slachtoffer van en blijft daar heel rustig onder. Dus ik probeer het ook te doen. Ik laat hem voetbal kijken en hij tolereert al mijn kerstmuziek die ik al een volle week door het huis jaag.

Want soms is liefde dat: eens diep ademhalen, je frustraties inslikken en vijf minuten later sorry zeggen omdat je zijn plek in de zetel had afgepakt terwijl hij het slaapkamerraam ging dicht doen. 

Ik deel de komende weken nog heel wat ideeën en tips voor de feestdagen. Wil je ze niet missen, schrijf je dan zeker in op mijn nieuwsbrief!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *