Hoe begin je aan een journal?

Ik ben altijd al het meisje met het notitieboekje geweest. Of het nu een dagboek was, een plek waar ik mijn ideeën en lijstjes parkeerde of een uitgebreide agenda. Vaak waren er zelfs verschillende schriften tegelijk: eentje voor gedichten, eentje voor gedachten en eentje voor belangrijke afspraken. Ieder jaar heb ik wel een kleurrijk boek vol herinneringen, dat het volhoudt tot februari of september, voor ik vergeet dat ik dat meisje ben.

Omdat mijn hoofd op de duur wel heel vol zat, luisterde ik begin vorig jaar naar The Bullet Journal Method van Ryder Carroll. Ik was een beetje sceptisch over het nut van die overdreven gestileerde notitieboekjes waar Instagram en Pinterest vol mee staan. Stel je mijn verbazing voor, toen bleek dat dat helemaal niet de kern is van een bullet journal.

Bullet journal met vision board en future log

Wat is een Bullet Journal?

Eigenlijk is een bullet journal bedoeld als een tweede brein. Je noteert er alles in, zodat je het zelf niet moet onthouden. Belangrijke data, taken, gedachten en ideeën. Ryder Carroll ontwikkelde voor zichzelf een overzichtelijke manier om dat allemaal bij te houden én terug te vinden. Het enige wat je nodig hebt is een pen en een boekje.

Meer dan een agenda- of notitiemethode, is het een manier om aan mindfulness te doen. Je kiest welke ideeën en gedachten belangrijk zijn om bij te houden en welke niet. Zelf noemt Carroll het “The mindfulness practice disguised as a productivity system”. Soms wordt zijn boek dan ook een beetje “wooh wooh”, maar er zitten heel interessante dingen in, bijvoorbeeld over het soort pagina’s dat je nodig hebt in je BuJo (ik haat dat woord en ga het dan ook maar één keer gebruiken).

De eerste pagina’s van je bullet journal

Ik heb er natuurlijk mijn eigen ding van gemaakt. De eerste pagina’s van mijn Bullet Journal zien er vrij standaard uit:

  • cover page waarop de data staan waartussen ik de journal gebruik
  • een gids of inhoudstafel waarmee je snel de juiste pagina in je bullet journal vindt
  • een future log met alle maanden van het jaar erin
  • mijn doelen voor het komende jaar
  • welke leuke dingen ik wil doen het komende jaar (even belangrijk als doelen)
  • routines die ik wil installeren (zo kan ik er elke maand eentje uitpikken om op te focussen)

Volgens de regels van de kunst noteer je op die eerste pagina’s ook de symbolen die je gebruikt in je bullet journal, maar daar werk ik zelf niet mee dus skip ik dat gewoon.

In mijn future log staan kleine kalenders van alle maanden van het jaar. Hier zet ik verjaardagen en belangrijke afspraken/deadlines in.

Terugkerende en tijdelijke pagina’s

Deze eerste pagina’s blijven het hele jaar relevant en worden ook aangevuld. Hierna komen de meer “tijdelijke” pagina’s. Zo krijgt iedere maand nog een eigen spread (twee pagina’s naast elkaar). Daar zet je dan je afspraken voor die maand, maar ook taken die je wil uitvoeren, leuke dingen die je wil doen en eventueel doelen die je wil behalen. Bij mij ziet deze er zo uit:

Ik heb een klein stukje washitape toegevoegd, zodat ik deze spread snel terugvind

Op zondagavond maak ik ook een spread voor de komende week. Zo weet ik meteen hoe mijn week eruit ziet, kan ik taken van de maandelijkse spread toekennen en schrijf ik bv al op wat ik die week wil eten. Dat zag er zo uit in mijn bullet journal van 2020:

Plaats voor afspraken, bijberoepdoelen, Instagram-ideeën, gerechten die we kunnen eten en leuke dingen die ik die week wil doen.

Daarnaast heb ik bijvoorbeeld ook:

  • een pagina met de milestones die ik de komende drie maanden wil behalen
  • ideeën voor leuke posts op Instagram 
  • notities van webinars die ik volg 

Paginanummering: is dat nodig?

Je zag het hierboven al: één van de eerste pagina’s van je bullet journal is een inhoudstafel. Zoals ik zei is een journal een manier om dingen bij te houden én terug te vinden. De eerste belangrijkste pagina’s, zal je altijd terugvinden, maar als je zoekt naar notities van een bepaalde webinar, een lijstje met recepten of de agenda van maart, is het handig als je die gewoon in de inhoudstafel terugvindt.

Je kan een genummerd notitieboekje kopen (bijvoorbeeld die van Leuchtturm) of het gewoon zelf doen. Dan heb je meteen een leuk breinloos taakje voor als je hoofd even wil ontspannen.

Putting the journal in bullet journal

Vorig jaar heb ik vooral gefocust op het planmatige van de bullet journal. De lijstjes, spreads en agenda. Dit jaar wil ik ook dat journalen erin krijgen. Iedereen is zo lyrisch over ‘s ochtends of ‘s avonds de tijd nemen om je gedachten aan het papier toe te vertrouwen, dat ik het op zijn minst moet proberen.

Journalen doe ik al op het einde van de maand en van het jaar, maar vreemd genoeg heb ik daar nog nooit mijn eigen journal voor gebruikt. Meestal gebruik ik printables van Kayte Ferris en Susannah Conway.

Ik ga het dagelijkse journalen starten aan de hand van het Flow at Home programma van Fantina (bewegen én nadenken, een perfecte combo) en het boek The Artist’s Way van Julia Cameron, dat ik al kreeg voor mijn verjaardag. Je vindt trouwens ook heel veel interessante journaling prompts online. Onderaan deze post deel ik een paar leuke prompts voor de start van het nieuwe jaar en om meer zondag in je leven te krijgen.

Wat heb je nodig om te beginnen bullet journalen?

Zoals ik al zei, heb je volgens Ryder Carroll enkel een balpen en een schrift nodig om te beginnen aan je bullet journal. Wil je van je dagboek toch een klein kunstwerk maken, dan staat dat je natuurlijk altijd vrij, maar ik heb zelf ervaren dat als je te veel focust op de vorm, je blokkeert op de inhoud. Je raakt niet verder in je journal omdat je het “niet mooi genoeg” vindt, je gedachten raken niet op de pagina en je bent weer terug bij af.

Daarom ga ik zelf ook niet tekenen in mijn journal. Ik heb er geen talent of feel voor en ik ga te veel druk op mezelf leggen. Ik gebruik wel al mijn favoriete stiften, stickers en tapejes. Ik blijf dat meisje met haar boekje.

Vorig jaar heb ik een blauwe Leuchtturm 1917 gebruikt met blanco pagina’s. Dit jaar heb ik een bullet journal van REDO PAPERS gekozen. Zij maken van afgedankt papier nieuwe stationery. Ik gebruik voor het eerst een boek met stipjes en het is echt handig als je bijvoorbeeld zelf je agenda wil tekenen in je monthly spread.

Een paar van mijn favoriete stiften zijn:

De links zijn naar de stiften in sets, maar ik koop de mijne meestal los in mijn favoriete kleuren in Schleiper of Stad Leest.

Journaling Prompts

Ik heb een lijstje met journaling prompts gemaakt. Je kan ze uitprinten en op de printable zelf invullen of ze meteen in je nieuwe bullet journal beantwoorden. Ik hoop je hiermee op weg te helpen om in 2021 wat meer zondag te verwelkomen in je leven.

Voer hieronder je e-mailadres in hier om de pdf met journaling prompts te ontvangen. Je schrijft je meteen ook in om maandelijkse zondagse inspiratie te krijgen, recht in je mailbox.


De links in deze blogposts naar bol.com zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een percentage krijg van het bedrag dat jij aan bol.com betaalt, zonder dat jij daarvoor meer hoeft te betalen. Laat dat je niet tegenhouden als je het boek graag leent in de bib of bij je favoriete onafhankelijke boekhandel koopt. 

One thought on “Hoe begin je aan een journal?

  1. Leuke blogpost, en wat een leuke foto’s! Je stijl is echt leuk.
    Hier ook al enkele jaren een journal, maar het gebruik ervan evolueert. Eerst was het meer een planner, nu is het vooral een journal en een brain dump. En ik hou er ook leuke lijstjes, o.a. gelezen boeken en blogposts, in bij.
    Enkele elementen van het systeem van Ryder pas ik toe, maar zeker niet allemaal!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *