Wat mijn eerste jaar als business op Instagram mij leerde

Langer geleden dan ik zou willen toegeven, kocht ik mijn eerste iPhone. De belangrijkste reden: die vintage en filters op Instagram kunnen gebruiken. Mijn eerste post was een foto van een potje vanillepudding met een speculoosje, op de toile cirée van mijn moeder, met een kader met analoge nummers errond. Nul likes. Shocker.

In de jaren erna werden mijn foto’s wat minder korrelig en wist ik iets te vertellen dat hier en daar een like of comment uitlokte. In 2020 startte ik met mijn eigen zaak als content- en copywriter en wou ik het iets professioneler en euh, iets efficiënter aanpakken. Want uren scrollen door andermans foto’s levert je geen engagement of klanten op.

Daarom heb ik het voorbije jaar verschillende courses gevolgd – sommige zelfs op Instagram zelf! – en heb ik bakken bijgeleerd. Ik zou zelfs durven zeggen dat ik iets minder tijd kwijt raak op het platform, omdat ik nu weet op welke knoppen ik moet duwen om leuke content te posten én te vinden van anderen. Mijn engagement en volgersaantal blijft groeien. 

Om dat ook in 2021 verder te zetten, maakte voor ik mijzelf een analyse van mijn Instagram-jaar. Mijn belangrijkste lessen hou ik natuurlijk niet voor mijzelf:

1. Likes zijn het minst belangrijke cijfer op Instagram. 

Ik begon dit jaar consequent mijn statistieken bij te houden op Instagram en guess what, er bestaan meer soorten cijfers dan likes! Een like is het makkelijkst te scoren, maar wat zegt dat over je post? Dat iemand er twee seconden naar gekeken heeft? Een comment typen, je post opslaan of delen, of doorklikken naar je website: dat zijn cijfers die ertoe doen. Als ik terugkijk naar mijn posts dan zijn de foto’s die het best scoren op saves, bereik of clicks telkens andere foto’s. 

Eén foto zal dus niet op iedere statistiek top scoren, maar dat doet er ook niet toe. Denk op voorhand na welke actie je wil uitlokken met je post en deel een call to action als “Bewaar deze post” of “Klik door naar mijn blogpost via de link in bio”. Dan weten je volgers meteen wat ze moeten doen. 

Geen idee waar je die statistieken vindt? Als business-profiel kan je die in de app zien onder elk van je posts (klik op “Statistieken bekijken”) of je klinkt op je profiel onder je bio op “Statistieken”.

2. Comments zijn zilver, saves zijn goud.

Instagram wordt bestuurd door een algoritme. Dat algoritme kent een score toe aan je post op basis van een aantal elementen. Hoe beter je score, hoe meer mensen je posts te zien zullen krijgen. Hoe krijg je een hoge score? Van je volgers! Gaan zij in interactie met je post, dan interpreteert het algoritme dat als een teken dat je een waardevolle post hebt gemaakt. Een post opslaan met het vlaggetje rechtsonder betekent dat iemand jouw post zo waardevol vindt, dat ze die later nog eens willen bekijken. De hoogste eer! “Dat moeten meer mensen zien”, denkt Instagram.

3. Laat het algoritme voor jou werken.

Dat algoritme lijkt niet sympathiek, maar als je het beschouwt als een groep kabouters die je zelf aan het werk kan zetten, dan klinkt het al een stuk leuker. Je kan het algoritme tonen voor wie je posts interessant zijn, door zelf posts te bezoeken met hashtags die je gebruikt of locaties die voor jou interessant zijn, en er een waardevolle comment achter te laten. Neem hier even de tijd voor na iedere post die je plaatst. Bijkomend voordeel: de accounts waar jij een comment achterlaat, nemen misschien ook een kijkje op je profiel.

4. Neem een portret

Weet je nog toen je ouders een camera vroeger een portrettentrekker noemden. Die van mij deden dat toch. Met portret bedoel ik hier een foto met de verhouding 4:5 (in tegenstelling tot landscape). Posts in portretformaat nemen letterlijk meer plek in op een scherm en blijven dus langer zichtbaar bij het scrollen. Meer kans om een like, comment of save te scoren.

5. Weet wanneer je online moet zijn

Het is verleidelijk om een hele dag door in je vrije momenten even door Instagram te scrollen, maar eigenlijk is het enige moment wanneer jij online moet zijn wanneer je klanten/volgers online zijn. Je vindt dit moment terug in je statistieken. Belangrijk is natuurlijk wel dat jij dan de tijd hebt om gesprekken aan te gaan, stories te maken en waarde te delen. Ben je net druk bezig met koken, kinderen of je hond uit te laten op het moment dat je volgers online zijn, ga dan voor de next best timing.

Instagram vindt het ook leuk als jij online bent. Als je een post plaatst, blijf dan een kwartiertje hangen (het moment om het algoritme te tonen waarin jij geïnteresseerd bent) en dan is iedereen blij.

6. Vertel een verhaal

Ja, storytelling, ze zijn er daar weer mee. Maar denk eraan dat je volgers heel veel stories en foto’s zien passeren op hun dagelijkse scroll. Met een verhaal heb je hun aandacht vast en onthouden ze je. Het biedt je ook de kans om hen wat meer te vertellen over jezelf, je zaak of je puppy. Er komen bovendien wekelijks nieuwe volgers bij die niet weten wie jij bent en wat je doet.

Vertel dus bijvoorbeeld niet alleen dat je een nieuwe klant hebt binnengehaald, maar leg nog eens uit wat je doet in het leven, waarom de klant voor jou koos en waarom jij enthousiast bent om te gaan samenwerken. Verdeel dat verhaal gerust over een aantal afzonderlijke stories. Extra tip: praat niet langer dan 3 stories na elkaar en wissel af met een stilstaand beeld of boomerang.

7. Clicks zijn een love language

Als iemand zijn bekende habitat voor je verlaat en je volgt naar een plek die hij niet kent: dat is een daad van liefde, niet? Een volger die de Instagram-app verlaat om zich in te schrijven op je nieuwsbrief of een blogpost te lezen, die neemt een grote stap. Maak het hem zo makkelijk mogelijk om dat te doen. Leid hem niet langs een linktree met 13 verschillende opties. Idealiter staat er maar één link in je bio. Zijn het er meer, zet dan heel duidelijke omschrijvingen zodat je geliefde eenvoudig zijn weg vindt.

8. Gulheid en vriendelijkheid als basisinstelling

We praten over sociale media en sociale interactie is altijd fijner als iedereen zich van zijn beste kant toont. Ga echte gesprekken aan met de mensen die je volgt, juich hun successen toe en deel posts die jou aanspreken. Verwacht geen onmiddellijke wederkerigheid, maar als je generositeit uitstraalt, komt dat uiteindelijk ook bij je terug. Zie het als een vorm van reputatiemanagement. Als mensen zien dat jij anderen het licht in de ogen gunt, zullen ze jou ook met plezier helpen met je onderneming en je doelen.

9. De kleuren really tie the room together

Ken je dat gevoel: je scrollt door je feed en zonder naar de naam of profielfoto van een account te kijken, weet je wie een bepaalde post heeft gemaakt? Of je bezoekt een nieuw profiel en alles lijkt zo mooi bij elkaar te passen? Vaak heeft dit te maken met het gebruik van brand colours en consistente filters.

Brand colours of merkkleuren zijn de kleuren die je gekozen hebt voor je merk en laat terugkomen op je website, je visitekaartje en ook je Instagram. Je kan ze gebruiken in grafische posts, maar ook in de kleren die je draagt of in je interieur. Mijn merkkleuren zijn bijvoorbeeld lichtroze, roestrood, donkergroen, mosterdgeel en donkerblauw. Niet toevallig kleuren die ik graag draag én die vaak in de natuur voorkomen. Ik hou van tuinieren en wandelen, en dan is het wel zo fijn als foto’s daarvan mooi in mijn feed passen.

Bewerk je je foto’s met filters, probeer dan zoveel mogelijk dezelfde te gebruiken. Dat zorgt voor herkenbaarheid en een gebalanceerde feed.

10. Wees jezelf

Dit is de belangrijkste regel. Toon jezelf zoals je bent, met al je speciale kleine kantjes. Willen we foto’s zien van jou in je sweatpants en het prut in je ogen? Niet per se, maar vertel ons wat je blij, onzeker en triest maakt, of wat je guilty pleasures zijn. Mensen houden van (en kopen van!) echte mensen. Jouw kleine kantjes maken je memorabel en zorgen dat je eruit springt tussen alle #girlbosses en #powerwomen. You do you, er zijn al anderen genoeg.

Meer leren over Instagram? 

One thought on “Wat mijn eerste jaar als business op Instagram mij leerde

  1. Wat een fijne blogpost! Ik volg je graag op Insta, zowel wat je deelt als de manier waarop. De kleuren passen inderdaad heel goed samen, en dat is iets waar ik zelf graag nog wil aan werken. Ik deel vanalles wat me bezighoud, maar er zit nog niet meteen één draad in. Werkpuntje :-).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *