10 manieren om te ontprikkelen

Ken je het gevoel? Je bent naar een kinderfeestje geweest, op een zaterdagnamiddag in de stad of de supermarkt geweest of je bent een hele dag in overleg geweest met je collega’s of klanten: alles beweegt heel snel rond je, er komt een koppijn op en het lijkt alsof je zenuwuiteinden verschroeid zijn?

Overprikkeld

Ik ben jarenlang in ontkenning geweest. Ik dacht niet dat ik per se gevoeliger was aan prikkels dan andere mensen. Misschien was ik er gewoon minder aan gewend en was dat mijn eigen schuld omdat ik te vaak thuis bleef en druk gezelschap vermeed? 

Omdat ik mijn gevoeligheid aan prikkels als mijn eigen fout zag, heb ik er ook nooit erg veel proberen aan te doen. Als ik dan overprikkeld raakte, kon ik alleen maar ondergaan en de rest van de dag of week als een open wonde thuis vegeteren en elk zuchtje wind op mijn metaforische huid voelen.

Hooggevoelig, ik?

Ik spreek gelukkig in de verleden tijd. Ik dook eind vorig jaar in mijn introverte persoonlijkheid met de cursus Introvert like a boss bij C Academy. Naast introverte karakters lag de focus ook op hooggevoeligheid. Niet om gezamenlijk te wentelen in onze gevoelige zenuwen, wel om manieren te vinden om er mee om te gaan zodat we geen slachtoffertjes zijn van een luide maatschappij.

Ik bleef een beetje sceptisch over het hele “hooggevoelig zijn”, maar bij een snel online testje bleek dat ik héél gevoelig ben aan prikkels. Nu weet ik dat online testjes niet de ultieme tool tot zelfkennis zijn, maar het is wel zo dat te veel indrukken mij leeg achterlaten. Iets aanvaarden betekent gelukkig ook dat je het meteen kan aanpakken.

Hoe ik omga met overprikkeling

Tijdens de cursus maakte ik een lijstje met tien dingen die ik kan doen als ik overprikkeld ben of te weinig energie heb. Misschien heb jij er ook iets aan!

 1. Naar buiten of in de natuur gaan. Frisse lucht en enkel natuurlijke indrukken (geen verkeer of felle lichten) zijn de beste manieren om weer tot rust te komen. Cliché, maar waar.
 2. Een dier aaien. Liefst eentje die niet bijt.
 3. Netflix kijken in de zetel. Tv kijken is echt pure ontspanning voor mij, dus ik kijk meestal series met een duidelijk patroon, zoals historische reeksen of superheldenfilms. Dat ik niet graag films of series kijk die iets meer “arthouse” zijn, is blijkbaar deel van hooggevoelig zijn. Ik wil liever niet verrast worden.
 4. Heel bewust ademen. 
 5. In de tuin werken. Met mijn handen in de aarde kan ik andere indrukken héél goed uitsluiten.
 6. In de auto zitten met de radio uit. Ik vind het geruststellend om onderweg te zijn, maar ik kom niet graag ergens aan. 
 7. Neuriën. Als ik overweldigd word door omgevingsgeluid, ga ik neuriën net onder het volume van het omgevingslawaai. Om één of andere reden kalmeert mij dat.
 8. Focussen op Jasper of wie op dat moment bij mij is.
 9. Thuis zijn, blijven of naar huis gaan.
 10. Slapen

Er zijn ook een aantal strategieën die mij niet helpen, maar waartoe ik wel soms verleid word. De verleidelijkste is iemand die vriendelijk zegt “zullen we het nog eens proberen” of “blijf nog een kwartiertje”. Op het moment dat ik al overprikkeld ben, zal mij dat alleen slechter doen voelen want er komt nog een dosis schuldgevoel bovenop. Wat extra alcohol drinken, helpt ook niet. 

Heb jij zo’n ontprikkellijstje? Wat staat er zoal op?

4 thoughts on “10 manieren om te ontprikkelen

 1. Wat bij mij altijd het beste helpt is slapen. Ik moet eens leren van wat vroeger in bed te kruipen als ik overprikkeld ben, terwijl ik net de neiging heb om nog veel tv te gaan kijken of op mijn gsm te zitten (“want ik heb iets ontspannend nodig”). Slapen is het beste medicijn.

 2. Ik ben ook snel overprikkeld! Bij mij helpt wandelen, tv kijken en lezen, in mijn bullet journal een beetje spreads maken, kleuren, bakken en bewust ademen. En nummer 6, dat heb ik dus ook hé. Ik zou een hele dag in de auto kunnen zitten en onderweg zijn. Ik vind het altijd een beetje spijtig als we ergens aankomen. Dacht altijd dat dat een raar trekje van me was :p

 3. Zo’n herkenbare blogpost! Veel dingen van het lijstje helpen hier ook, lezen voeg ik er graag ook aan toe (al duurt het soms wel even voor mijn hoofd stil staat), en kleuren of tekenen brengt hier ook veel rust.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *