Tijd maken voor je dromen

Tijd. Iedereen praat erover, niemand lijkt het te hebben. Tijdens mijn vakantie heb ik mijn tijd geëvalueerd aan de hand van vier journaling prompts. Ik deel ze hieronder met je, samen met twee interessante leestips.

Tijd is iets waar ik vaak over nadenk. Wat gek is, want terwijl je nadenkt over tijd glipt hij al weer tussen je vingers. Maar waar we geld tellen en voetstappen, calorieën en punten tijdens Eurovisie, denken we vaak niet bewust na over hoe we onze tijd besteden.

Dat we tijd te kort hebben, en dat het altijd druk is. Dat we geen tijd hebben voor sport of lieve handgeschreven briefjes. Maar tegelijk uren schermtijd opeenstapelen (dat is geen beschuldiging, ik ben daar zelf ook niet vies van).

Schrijven met de hand: daar wil ik absoluut meer tijd aan besteden.

Bij een nieuw jaar of een nieuw seizoen, na een vakantie of een burnoutbivak in je zetel, maken we lijstjes met doelen en nieuwe goede gewoontes. Waar we de tijd vandaan zullen halen, dat laten we nog in het midden. Dat zullen we dan wel zien.

Ik heb tijdens mijn vakantie eindelijk “Everything Is Figureouteable” van Marie Forleo uitgelezen. Een boek “voor iedereen die wil stoppen met uitstellen en aan de slag wil gaan”. Het is soms een beetje Amerikaans (veel anekdotes van mensen wiens leven ze veranderd heeft), maar ik vond het wel een goeie schop onder de kont. Ze heeft heel solide advies en laat je er meteen ook over nadenken. Met haar “Insight to action”-journaling prompts pas je het toe op je eigen leven.

In ieder geval, Marie heeft het ook over tijd. Als je echt je doel wil bereiken (en ze geeft veel tips om jezelf die drive te geven) dan moet je er ook tijd voor maken. Door iets anders te schrappen uit je planning, of desnoods wat vroeger op te staan.

Daar heb ik tijdens mijn vakantie over nagedacht. Waar ik meer tijd aan wil besteden (of eindelijk eens tijd aan wil besteden) en wat ik daarvoor misschien moet schrappen uit mijn planning. Om jezelf te motiveren, is het goed om ook stil te staan bij wat je daarmee kan winnen. Nog beter is om op te schrijven wat je verliest als je geen tijd besteedt aan je doelen.

Dat klinkt cru, maar uit “Ons feilbare denken” van Daniel Kahneman heb ik geleerd dat wij als mensen meer afgeschrikt worden door verlies, dan dat we aangetrokken worden door winst. Gek eigenlijk hé?

Mijn journaling prompts om na te denken over tijd en wat ik ermee wil doen, zagen er uiteindelijk zo uit:

  • Waaraan wil ik (meer) tijd besteden?
  • Waaraan kan ik minder tijd besteden?
  • Wat kan ik hiermee winnen?
  • Wat riskeer ik als ik het niet doe?
Buiten, daar wil ik meer tijd doorbrengen

Ik heb ze op twee pagina’s in mijn journal opgeschreven, twee per blad. Zo kan ik mijn antwoorden er af en toe bij nemen en zien of ik de tijd neem die ik wil. En vooral: zo herinner ik mijzelf aan de redenen waarom ik mijn tijd zo wil besteden.

De links in deze blogposts naar bol.com zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een percentage krijg van het bedrag dat jij aan bol.com betaalt, zonder dat jij daarvoor meer hoeft te betalen. Laat dat je niet tegenhouden als je het boek graag leent in de bib of bij je favoriete onafhankelijke boekhandel koopt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *