Sinds we een dik jaar geleden de baasjes werden van Rikkie zijn we onafscheidelijk. Rik is het soort hond dat overal mee naartoe gaat: uit eten, op bezoek en ook op reis. “Is dat niet lastig, zo’n hond mee op reis?” hoor ik je denken. Als je het afweegt tegen het plezier om samen nieuwe plekken te ontdekken absoluut niet.

Maar je moet er natuurlijk rekening mee houden bij het boeken en plannen van je trip. En als we onze valies maken, lijkt het soms alsof we een kind meenemen: Rik heeft zo zijn eigen dingetjes nodig. Het afgelopen jaar hebben we al een aantal reisjes gedaan met Rikkie, en ik deel graag enkele fijne hondvriendelijke adresjes en zijn inpaklijst. Jup, die is bijna langer dan die van mij.
Zoek een plek waar je hond welkom is.
Honden kunnen niet overal mee naartoe. Heel wat vakantiehuizen, bed and breakfasts en hotels aanvaarden geen honden. Dat is hun goed recht en staat normaal ook aangegeven op hun website. Als ik een plekje zoek via Natuurhuisje of Airbnb zet ik altijd de filter “huisdieren toegelaten” aan. Soms vraagt het verblijf een toeslag om je hond mee te nemen, omdat hier extra poetskosten bij komen kijken. Dit vermelden ze normaal ook op het platform, hun website of via mail. Ik vermeld altijd op voorhand dat onze hond Rikkie meekomt, zodat we niet voor verrassingen komen te staan.
Rikkie houdt van trappen lopen, maar is je hond al iets ouder of heeft ie gewrichtsproblemen, dan kan je het best vermelden dat je een kamer op het gelijkvloers wil. Bij vakantiehuisjes let je er beter ook op dat de tuin omheind is.

Door de reisbeperkingen van het afgelopen jaar hebben we enkel nog maar binnen België gereisd met Rikkie. Daarbij hebben we al zomers en herfstig weer gehad, en beide kunnen een uitdaging zijn met een hond. Bij heel warm weer is het belangrijk dat je hond zich kan verfrissen. Honden kunnen niet zweten en koelen enkel af via hun neus, mond en voetzolen. Daarom zoeken we meestal een plek bij het water zodat Rikkie kan zwemmen of pootjebaden. Is er geen water dichtbij, dan nemen we een zwembadje voor hem mee. We zorgen er ook voor om enkel in de vroege voormiddag of naar de avond toe een activiteit te plannen als het echt heet wordt.
Bij herfstig en regenachtig weer wordt Rikkie zijn hele vacht nat. Hij is niet zo groot, dus de haartjes op zijn buik raken doorweekt door lang gras en plassen (hij houdt van plassen). Na een wandeling van twee uur, lijkt het alsof hij gezwommen heeft in plaats van gewandeld. Zodra we stoppen met bewegen, krijgt hij het koud. Dan moeten we hem snel droogwrijven. Een goede handdoek is dus geen overbodige luxe. Al hebben we hem ook al drooggeblazen met een föhn in een Airbnb.
Deze adresjes vonden wij en Rikkie echt leuk:
- Maison Stout in Hasselt
- De Dag des Heren in Nevele
- Bed and Breakfast De Vossenbarm in Jabbeke
- Hotel Lehouck in Koksijde
Op reis: inpaklijst voor je hond
Met je hond op reis gaan, is niet gewoon zijn leiband inpakken en vertrekken. Met onderstaande lijst zou je wel goed moeten zijn om enkele dagen samen van jullie vakantie te genieten. Bepaalde honden worden wagenziek. Hiervoor kan je medicatie vinden bij je apotheker. Rikkie is gelukkig verzot op rijden in de auto. Het is eerder zaak zijn enthousiasme wat te temperen en hem af te leiden met een botje. Dit nemen wij standaard mee:

- Europees dierenpaspoort
- Drinkbus (Rikkie heeft deze.* Super handig want het water dat hij niet opdrinkt kan zo weer in de fles)
- Riem voor in de auto
- Eten
- Eet- en drinkbakje
- Mand of deken (Als het voor één nachtje is, slaapt Rik gewoon bij ons in bed. Ja, wij zijn die mensen)
- Snoepjes
- Extra (lange) leiband voor wandelingen
- Speelgoed
- Tekentang
- Poepzakjes
- Handdoek
* De links in deze blogposts naar bol.com zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een percentage krijg van het bedrag dat jij aan bol.com betaalt, zonder dat jij daarvoor meer hoeft te betalen.