Wat mijn moestuin voor mij betekent

Een moestuin is meer dan een paar vierkante meter grond met wat groenten op. Dat lapje betekent voor iedereen iets anders. Voor sommigen is het de beweging die ze krijgen terwijl ze zaaien, planten en wieden. Anderen doen het voor de buitenlucht of om te koken met hun eigen oogst.

Het is belangrijk om te weten wat je moestuin voor jou betekent. Het verklaart vaak waarom bepaalde dingen goed gaan in de tuin en andere wat minder aandacht krijgen. Weten wat moestuinieren jou brengt, helpt je om je tuin en praktijk zo in te richten dat jij er het maximale uithaalt. En dan heb ik het niet over je oogst, maar over de twee belangrijkste gewassen in je tuin: je plezier en voldoening.

Genieten onder de appelboom

Magie in de (moes)tuin

Voor mij is de moestuin een speeltuin. Ik probeer dingen uit, verplaats planten en zie wat er gebeurt. Ik vind het magisch om te zien hoe iets wat eerst enkel in mijn hoofd bestond, plots een eigen leven leidt. Ik kan ‘s avonds in mijn bed liggen bedenken waar ik welke plant ga zetten, hoe ik ze ga leiden en hoe ik mijn pad ga leggen. Eens ik mijn deel gedaan heb, is het aan de natuur. Die doet meestal haar eigen zin, waardoor het resultaat nog beter is dan ik had kunnen bedenken.

Het start in de winter. Bijna de hele tuin is leeg en je ziet enkel de blote, zwarte grond en kale takken. Op dat moment lijkt het onmogelijk dat er plots overal bloemen zullen groeien en groenten te oogsten zullen zijn. Het begint met tere knoppen en kleine zaadjes, die eerst heel traag en dan ongelooflijk snel kiemen, openvouwen en groeien. Die magie doet mij geloven dat alles kan, ook buiten de moestuin.

De tijd uit het oog verliezen

Plannen en uitproberen zijn mijn favoriete deel van het moestuinleven. Maar ook gewoon bezig zijn in de tuin – zaaien, uitplanten, wieden, snoeien, oogsten – is balsem voor de ziel. Tuinieren is één van de weinige activiteiten waarbij ik de tijd helemaal uit het oog kan verliezen. Als ik tijdens mijn lunchpauze in de moestuin werk, zet ik een wekker, zodat ik niet per ongeluk de hele namiddag bezig ben.

Door de losse aandacht die nodig is bij het tuinieren – in tegenstelling tot gefocuste aandacht bij lezen, schrijven of ander computerwerk – kan ik helemaal ontspannen en opladen. De organische vormen van de natuur zouden onze hersenen ook echt helpen om te ontspannen. Dus zelfs als je niet met je handen in de aarde wil zitten, is een kwartiertje pauzeren in de tuin of in een park altijd een goed idee.

Ik vind het ook heerlijk om mij te laten verrassen door de tuin. Als tuinier doe je het nooit alleen. De natuur is je compagnon in je tuin en samen laten jullie het gebeuren. Als er uitgezaaide bloemen komen piepen, vind ik het heerlijk om ze een mooie plek te geven. Ik moet vaak glimlachen om de diertjes die komen kippen en om mijn enthousiaste kippen die komen kijken wat ik ze nu weer breng.

En de vruchten van mijn arbeid?

Verrassing en plezier zijn zo belangrijk voor mij in de tuin. Ik moet ervoor zelfs niet aan het werken zijn. Onze tuin is daar ook op ingericht. Er staat een bankje onder de appelboom om koffie te drinken, of te lunchen in de zomer. Op het gras leggen we een dekentje voor een picknick of zetten we de hangmat uit. Dit jaar heb ik de borders rond het gras gevuld met voorjaarsbloeiers en daar komen nog heel wat eenjarigen bij deze lente. Ik kan er buiten van genieten of de bloemen binnen in een vaas zetten.

https://www.instagram.com/p/CYye9NOoRZ8/

Door al dat genieten is de oogst voor mij vaak maar een bijgedachte. Meteen de reden waarom ik het onkruid soms te lang laat staan of vergeet om mijn oogst daadwerkelijk te gebruiken in de keuken. Ik zit al bij het volgende idee voor het volgende seizoen, en vergeet de vruchten van mijn arbeid te plukken. Dat wordt mij thuis wel eens kwalijk genomen, maar door stil te staan bij wat mijn moestuin voor mij betekent kan ik dat iets beter plaatsen. En er het komende moestuinseizoen éxtra op letten.

  • Wil jij van jouw moestuin een succes maken volgens je eigen voorwaarden?
  • Droom je van een mooie oogst, maar ook van een leuke tijd en veel bijleren?
  • Ben je klaar om dit seizoen van je Droom naar Eerste Oogst te gaan?

Ontdek hier alles over mijn moestuincursus die op 18/2 opnieuw van start gaat!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.