Podcasts die mij empoweren

Ik hou van podcasts. Ik zou een extra wandeling maken met mijn koptelefoon op als ik zie dat één van mijn favorieten een nieuwe aflevering uit heeft. Dat energieke gevoel, even de pauze-knop indrukken om zelf een leuk idee op te schrijven en die kriebels om meteen iets te te doen met wat ik gehoord heb: dat zoek ik in een podcast. Jaren voor ik mijn eigen zaak startte, luisterde ik al podcasts van creatieve ondernemers. Het toonde mij dat het kon: je eigen ding doen en er van leven.

Ook vandaag luister ik vooral naar dit soort empowering podcasts. Voor mij geen true crime of persoonlijke verhalen. Bij uitzondering zou ik een geschiedenis-podcast luisteren of eentje rond literatuur (grappig, want ik heb er zelf één). Mijn hart heb ik verloren aan enterpreunerial podcasts, maar niet het soort dat schreeuwerig roze de hustle culture verkondigt. Geef mij maar vrouwen die vertellen hoe zij het leven aanpakken en wat hen inspireert.

Niet elke podcast die je hieronder ziet, is trouwens een ondernemerspodcast. Er zijn ook ondernemers onder die vooral spreken over creativiteit, work-life en leven in de 21e eeuw.

A Beautiful Mess

Je kent Elsie en Emma misschien van hun blog, A Beautiful Mess? Enkele jaren geleden kwamen ze ook met een podcast en elke maandag verschijnt een nieuwe aflevering. Ik weet dat dit op maandag is, want dit is mijn favoriete podcast en ik luister altijd meteen. Ze praten over crafts, leven op het internet, online business, series en films, moederschap, doelen stellen, feestdagen en het leven. De dynamiek tussen de twee zussen is fantastisch en ik moet altijd luidop meelachen.

Grow with soul

Begonnen als een slow marketing podcast, heeft host Kayte haar geesteskind nu omgedoopt naar een “work in life” podcast. Vanuit de bergen in Wales praat ze over vinden wat jou fulfillment geeft, kiezen voor je eigen pad en hoe je werk niet je leven is. Haar zachte stem en Britse accent zijn meteen al voor 50% de reden waarom ik deze podcast luister.

De Raisa Zwart Podcast

Raisa Zwart is een fotografe en business coach, en het is vooral in die laatste hoedanigheid dat ze haar podcast maakt. Haar rustige stem en haar zachte Nederlandse accent zetten haar boodschap net kracht bij. Uit elke podcast haal ik wel een belangrijke les als ondernemer. Ik vind haar stijl een verademing in de wereld van knalroze businesspodcasts. Ik heb intussen ook een aantal van haar cursussen en masterclasses gevolgd en die zitten ook iedere keer vol waarde.

Out of Office

Deze podcast wordt gehost door Fiona Thomas die het gelijknamige boek schreef. De subtitel van Out of Office is “the podcast for people who want to go freelance or are already doing it” en dat is exact waarover het gaat. Fiona geeft tips over marketing, ondernemen en zelfzorg. Net als Raisa is ze een stem voor ondernemers die het wat anders willen aanpakken. Deze luisterde ik al lang voor ik zelf freelance werd en het heeft me heel erg geïnspireerd.

The Time Hub podcast

Oké, ik ben een beetje bevooroordeeld omdat Ellen een klant van me is, maar dit is oprecht een heel interessante podcast over hoe we onze tijd – maar vooral onze prioriteiten – kunnen managen. Ellen heeft met The Time Hub haar eigen visie op productiviteit uitgewerkt en die deelt ze aflevering per aflevering met je. Wat denk je van afleveringen als “Ontdek je motivatoren” of “Komaf maken met uitstelgedrag”?

Celine Charlotte podcast

Ik ga eerlijk zijn: ik heb maar de helft van de afleveringen geluisterd, maar uit die afleveringen heb ik zo veel gehaald. Onderwerpen als “Het lef om te stoppen” of “Over je privélegen vloggen voor zakelijk succes. Is dat nodig?” hebben me ontzettend veel geleerd. Charlotte is heel eerlijk, heel rechtuit en daardoor ook erg grappig. Onderwerpen als psychedelica zeggen mij dan weer minder.

Werk & Leven

Werken, leven en hoe je die twee overleeft: dat vat de podcast van Anouck en Kellie samen. Al verkiezen ze het wel als je niet alleen overleeft maar ook bewuste keuzes maakt over hoe jij je leven wil inrichten. Het geheel is overgoten met een gezonde dosis feminisme en afgekruid met een stevig West-Vlaams accent. Als jij je soms afvraagt waarom niemand een handleiding geschreven heeft voor het leven, luister dan deze podcast. Het zal je alvast op weg helpen.

Elise Gets Crafty

Elsie en Emma van A Beautiful Mess spreken Elise soms aan als hun derde zus. Dezelfde passie voor creativiteit en de zelfde humor, maar Elisa heeft een extra invalshoek: haar liefde voor projecten en projectmanagement. Ze vindt altijd maar nieuwe, intense projecten uit voor zichzelf en deelt in haar podcast hoe zij het zo efficiënt mogelijk aanpakt, zodat ze nog tijd heeft voor haar hobby’s. Elise is echt een hobby-mens en dat vind ik fantastisch.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.