Zo laat je de buitenwereld zachter binnenkomen – 4 tips voor introverten

“’Tain’t What You Do, it’s the Way That You Do It”, Melvin “Sy” Oliver and James “Trummy” Young wisten het al in 1939. De manier waarop je iets doet, kan even bepalend zijn als wat je doet.

Ik had onlangs een hele zaterdagochtend voor mij alleen en ik ging verschillende boodschappen doen, een koffietje halen en een vriendin verrassen op haar werk. Allemaal in het centrum van de stad, op zaterdagochtend. Als je het zo zegt, dan krijg ik al kriebels. Het klinkt te druk. Niets iets waar ik normaal energie uit zou halen. En dat is toch de bedoeling van je weekend, niet?

Na 30 jaar in dit hoogsensitieve, introverte zenuwstelsel heb ik de voorbije jaren eindelijk geleerd hoe ik de wereld op een aanvaardbare manier kan ervaren.

Zonder dat ik

  • me achteraf leeggezogen voel
  • kwaad word van alle prikkels die op mij af komen
  • het gevoel heb dat ik iets tegen mijn zin aan het doen ben.

Je kan misschien niet altijd kiezen wat je doet, maar hoe je het doet: daar heb je vaak wel meer impact op. Maar eerst: waarom voel ik me overprikkeld?

Is de wereld te luid of hou ik te veel van stilte?

Vroeger dacht ik dat ik externe prikkels enkel kon ondergaan of helemaal vermijden – door bijvoorbeeld thuis te blijven. Ik vond mijzelf een beetje een sukkel omdat lawaai veel meer impact op mij had dan op de mensen rond mij. “Ik moet maar gewoon mee leren omgaan,” dacht ik. Ik had wel van hooggevoeligheid gehoord, maar geloofde er niet echt in. De reden waarom ik dan veel sneller geprikkeld werd dan bijvoorbeeld mijn vriendinnen? Omdat ik … stom was?

Enkele jaren geleden leerde ik dat ik introvert was. Toen ik daar een online cursus over volgde, leerde ik dat heel wat introverten hooggevoelig zijn. In Stil legt Susan Cain het verband tussen de twee uit.

“Veel introverte mensen zijn bovendien ‘hoogsensitief’. Dat klinkt poëtisch, maar het is eigenlijk een technisch begrip uit de psychologie. Als je een sensitief type bent, ben je meer dan de gemiddelde mens geneigd om op een prettige manier te worden overdoenderd door de Mondscheinsonate, een mooie formulering of een uitzonderlijk vriendelijk gebaar. Je wordt sneller dan andere mensen misselijk van geweld en lelijkheid.”

Ze vertelt over een onderzoek waarin mensen die als baby extremer reageerden op prikkels als tiener vaker introvert waren. “Het lijkt erop dat ze informatie omtrent de wereld diepgaander verwerken, soms bewust, soms onbewust,” schrijft Cain.

Allemaal goed en wel, maar ik heb er – net als andere introverten – niet voor gekozen om helemaal over mijn toeren te raken als ik op een weekenddag in het stadscentrum kom, of naar een familiefeest moet. Deze vier vragen helpen mij gelukkig om de wereld wat meer naar mijn introverte hand te zetten.

Kan ik de prikkels verminderen of wegnemen?

Niet alle prikkels zijn slecht. Een zachte wollen trui of vogels die fluiten zijn ook prikkels en die zijn heel fijn. Het is pas als de prikkels te groot of te veel worden, dat ik er last van krijg. Ik kan heel slecht om met lawaai. Anderen kunnen misschien minder tegen visuele of tactiele prikkels.

Als je weet welke prikkel jou in het bijzonder irriteert, dan kan je manieren zoeken om die weg te nemen. De beste investering die ik de voorbije jaren heb gemaakt, is mijn noise cancelling koptelefoon. Als ik de stad in moet of naar de supermarkt ga, zet ik hem altijd op. Altijd.

De eerste keer dat je in de supermarkt rondloopt met een koptelefoon voelt misschien wat raar, maar het heeft de hele ervaring voor mij veranderd. Het neemt het storende van het lawaai weg en geeft mij het gevoel dat ik in een bubbel zit. Daardoor stoor ik me ook minder aan drukte.

“Moet ik” of “mag ik”?

Soms leef ik in strijd met mijn agenda. “Hoe durft die agenda zo snel vollopen. Nu moet ik vandaag nog koffie drinken met X en een cadeautje kopen voor Y.”

Ik zat ooit op de tram om een cadeautje te gaan kopen voor een babyborrel en ik was zo kwaad omdat ik de stad nog in moest terwijl mijn lief thuisbleef om te kuisen. Tot ik dacht: “wauw, ik mag het huis uit terwijl mijn lief de was en de plas doet? En ik ben daar kwaad over?”

Check de moetjes op je lijst, ontdek welke eigenlijk magjes zijn en geniet van de leuke dingen die je kan doen in je leven. Heb je enkel moetjes op je to do-lijst? Haal je rode stylo boven en schrap er alsjeblieft een paar.

Hoe kan ik dit combineren met iets wat ik écht leuk vind?

Ofte “kan ik het leuker maken?” Ik hou van wandelen, dus als ik iets op de post moet doen of een boodschap moet doen, probeer ik altijd te voet te gaan. Dan zet ik meteen ook mijn koptelefoon op en luister ik een leuk audioboek of een interessante podcast. Om het helemaal next level te maken, hang ik er soms ook nog een takeaway koffie aan op of haal ik ergens een lekker gebakje.

Zie je ergens tegenop? Bedenk een beloning of een manier om het proces zelf leuker te maken.

Kan ik het menselijk contact reduceren tot kleine groepen of 1-op-1 contact met mensen die ik fijn vind?

Als er iets is waar ik vaak tegenop zie, zijn het activiteiten met grote groepen mensen. Ik praat graag in kleine groepjes of maar met één iemand. Anders kan je toch nooit in de diepte gaan. Ik vind praten met mensen die ik niet ken ook nogal vermoeiend.

  • Als we naar een feestje gaan (wat toch zeker twee keer per jaar gebeurt) vraag ik op voorhand wie er gaat zijn die ik ken.
  • Ik ga niet naar veel verschillende koffiebars of lunchplekken, maar de plekken waar ik ga, daar ken ik intussen iedereen achter de bar. Daardoor voel ik mij welkom en hoef ik me geen zorgen te maken over praten met onbekenden.
  • Zijn we in een grotere groep, dan knoop ik een gesprek aan met één iemand en probeer diepgaande vragen te stellen – ik hou niet van smalltalk. Ik eindig ook vaak in de keuken of in de tuin, weg van de drukte.

De link in deze blogpost naar bol.com is een affiliate link. Dat betekent dat ik een percentage krijg van het bedrag dat jij aan bol.com betaalt, zonder dat jij daarvoor meer hoeft te betalen. Laat dat je niet tegenhouden als je het boek graag leent in de bib of bij je favoriete onafhankelijke boekhandel koopt.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.