Een jaar lang water trappelen? Mijn review van 2022

“Ik heb het gevoel alsof ik constant moet trappelen om boven water te blijven.”

Dat vatte 2022 voor mij wel samen. Het was een lastig jaar. Een jaar waarin niets “zomaar” gebeurde. Als 2023 maar half zo turbulent wordt als het voorgaande jaar is het voor mij al genoeg. Echt!

Toch was het ook een jaar waarin ik één van de belangrijkste personen in mijn leven ontmoet heb. Een jaar waarin nieuwe tradities gestart werden, ik vrienden zag groeien en veranderen, en waarin ik veel kansen kreeg. Dat besef kwam pas nadat ik er een paar dagen over kon journalen (onderbroken door voedingen, dutjes en knuffels met Lucie natuurlijk).

Een beter zicht op je voorbije jaar

Toen ik begin januari het voorbije jaar van mij af begon te schrijven, had ik een beetje een vieze smaak in mijn mond. Alsof er alleen maar slechte dingen gebeurd waren in 2022.

Hittegolven, bosbranden, financiële stress, véél zwangerschapsmisselijkheid, oorlog, lange verbouwingen, geen badkamer, een heel koude badkamer, overal stof. Ik werd er somber en pessimistisch van.

Maar terwijl ik maand per maand aan mezelf vertelde wat er gebeurd was, kreeg ik een veel genuanceerder beeld van het jaar. Elke maand zijn er wel hoogtepunten, maar negatieve gevoelens blijven nu eenmaal langer hangen. Dat is menselijk: door oog te hebben voor gevaar hebben we meer overlevingskansen. We zien de tijgers tussen de rozenstruiken, bij wijze van spreken. Maar eens we veilig ontkomen zijn aan hongerige roofdieren, kan het geen kwaad om nog eens terug te denken aan de zoete geur van zomerbloemen.

Zo pak ik het aan

Op het eind van elk jaar (of het begin van een nieuw) neem ik mijn journal erbij en schrijf ik een samenvatting van het jaar. Maand per maand doorploegde ik deze keer 2022, met de foto’s op mijn smartphone als leidraad. Daarbij kwam (gelukkig) een genuanceerder beeld naar boven.

Zo haalde ik nieuwe klanten binnen en stuurde regelmatig een “I love my job” naar mijn lief. Ik kon een serre kopen voor in mijn moestuin: een knalgele dan nog! Ik werd opnieuw tante van een schat van een nichtje. Ik lanceerde twee nieuwe cursussen (de Summer Reading Club, samen met Sara, en Elke Dag Zondag). Aan de tweede editie van mijn moestuincursus Van Droom naar Eerste Oogst deden bijna 50 gretige aspirant-moestuiniers mee. Mijn foto-album staat vol wandelingen met Rikkie, koffies met vrienden en screenshots met complimenten.

En het allermooiste: ik raakte zwanger en beviel van Lucie. Toegegeven, zwangerschap en bevalling zijn geen “walk in the park”, maar mijn baby ontmoeten was wel het hoogtepunt van het jaar.

De kleuren tussen het zwart-wit

Door niet te blijven zitten met dat wrange gevoel en het voorbije jaar onder het vergrootglas te leggen, kan ik er met een glimlach afscheid van nemen. Het was zeker niet het beste jaar van mijn leven. Ik was onzeker, had stress en fysiek heeft mijn lijf ook betere tijden gekend. Ik denk dat het ook geen taboe meer is (of mag zijn) om te zeggen dat zwanger zijn en moeder worden best lastig is.

Maar door de belangrijke momenten nog eens in handen te nemen, het stof eraf te blazen en ze van alle kanten te bekijken, kan ik wat kleur toevoegen aan het zwart-witte beeld dat ik doorheen het jaar gekregen had.

Het heeft mij bovendien geholpen om bewust te kiezen wat ik wil in 2023. Terwijl ik aan het schrijven was, kreeg ik een duidelijke focus voor de komende tijd. Mijn woord voor het jaar kwam in me op én ik schreef kleine voornemens neer. Niets spectaculairs, maar ik bedacht hoe ik ons leven op kleine manieren leuker kan maken dit jaar. Zo wil ik meer foto’s nemen van onze vrienden terwijl we leuke dingen doen, want het viel me bij mijn review op dat die vaak gezichtsloos in mijn fotomap staan.

Meer dan een gimmick

Terugkijken op een jaar dat voorbij is, is voor mij meer dan een toffe traditie. Het helpt mij om richting te geven aan mijn leven en keuzes te maken. Mijn journal is daar onmisbaar voor.

Als je het ook eens wil proberen, maar niet weet waar begonnen: ik heb een korte online training in elkaar gestoken, die drempels wegpakt en toont hoe leuk journalen kan zijn.

Ik hoop dat je met Meer Grip met een Schrift ook echt het gevoel krijgt dat je leven van jou is en dat jij ermee kan doen wat je wil.

>> Check de training

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *